Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na obilježavanju 30. godišnjice od formiranja džemata Ingolstadt

U čin zahvalnosti prema Uzvišenom Bogu spada podizati, osnivati i održavati džemate.

U bavarskom gradu Ingolstadtu, u nedjelju 26.06.2022. godine, upriličena je manifestacija povodom 30 godina postojanja bošnjačkog džemata.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, prisutnim domaćinima i gostima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je prenio čestitke Reisu-l-uleme za veliki jubilej ovog džemata, te se referisao na Ustav Islamske zajednice u kojem stoji da je Islamska zajednica jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te Bošnjaka izvan domovinskih zemalja i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju. Muftija Kudić je iznio i vlastito iskustvo u formiranju naših džemata u Njemačkoj.

“Osnivanjem prvog džemata 1978. godine a potom i drugih džemata diljem Savezne republike Njemačke, Bošnjaci su se institucionalno organizirali s namjerom da sačuvaju svoj vjerski identitet, posebno da sačavaju svoju djecu od potpune asimilacije, te kako bi se lakše integrirali u različitu kulturološku sredinu. Naši džemati koji su bili organizirani prije izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu nisu tada bili svjesni da će oni postati centri koji su bili najveća podrška i utočište našim izbjeglicama. Džemati su tada imali ulogu i humanitarne organizacije; bili su mjesta gdje se prikupljala pomoć i bili su prva stanica našim izbjeglicama. Ovo govorim jer sam i sam tome svjedočio kao imam u džematima Ulm, Ravensburg i Tuttlingen. U tim je godinama pokrenuta inicijativa o krovnoj organizaciji koja bi uvezala sve naše džemate. I evo, već više od tri decenije svi naši džemati ovdje u Njemačkoj su najbolji reprezent autentičnog tumačenja dini-islama i najbolji čuvari tradicijskih vrijednosti Bošnjaka muslimana.”

Muftija je istakao veliki značaj čina osnivanja džemata, brige o džematima i rad u džematima za opštu dobrobit.

“Uzvišeni Allah, dž.š., u časnom Kur’anu kaže: “Allah navodi kao primjer grad, siguran i spokojan, kome je u obilju dolazila hrana sa svih strana, a koji je nezahvalan na Allahovim blagodatima bio, pa mu je Allah zbog onoga što je radio dao da iskusi i glad i strah.” U čin zahvalnosti prema Uzvišenom Bogu spada podizati, osnivati i održavati džemate. Ljudi su uvijek kroz historiju pravili hramove i mjesta gdje se dragom Bogu moli i zahvaljuje. Jedan grčki historičar je rekao: “Možemo naći gradove bez bedema, vladara i riznice, književnosti i pozorišta, ali nikad čovjek nije vidio grad bez hrama i bogomolje niti grad čiji stanovnici ne prakticiraju vjerske obrede.””

Muftija je također istakao značaj povezivanja našeg naroda sa našom vjerom din-i islamom i našom domovinom Bosnom i Hercegovinom. Muftija je čestitao ljudima koji su vodili ovaj džemat, te zamolio Gospodara za milost i oprost onima koji su preselili, a za dobro i napredak živima.

Na ovoj svečanosti su govorili sadašnji imam mr. Muamer-ef. Ćatić, predsjednik džemata Bahrija Seferović, dugogodišnji imam ovog džemata Rasim-ef. Ramić, glavni imam oblasti Bayern Izet-ef. Bibić, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj dr. Halim-ef. Alibašić, podpredsjednik IZBNj Hamid-ef. Pintol, te predstavnica Grada Ingolstadta Ingrid Gumplinger. Ašere na početku je proučio džematlija ovog džemata Hasan-ef. Džafić.

U kulturno-umjetničkom programu su nastupili Hidajet Zoletić i KUD “Merak” iz Ingolstadta, a glavni dio programa je izveo pozvati bh umjetnik Armin Muzaferija.

U pratnji muftije Kudića je bio Sabahudin-ef. Begić, sekretar Muftijstva bihaćkog.

More in Aktivnosti