Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić u posjeti Islamskoj zajednici u Minhenu

Vi živite ovdje u jednom uređenom sistemu, ali koji ima mnogo izazova kada je u pitanju porodica i očuvanje moralnih vrijednosti.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio Bošnjake koji žive i rade u Njemačkoj, te sa predstavnicima Islamske zajednice u Njemačkoj razgovarao o aktuelnim projektima i vizijama za budućnost. Tom prilikom je muftija Kudić razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa IZ Bayern Izet-ef. Bibićem, odražao hutbu i predvodio džuma-namaz u bošnjačkom džematu Fedžr u Minhenu.

U svome obraćanju muftija Kudić je govorio o vrijednostima pripadnosti islamu, o našem odnosu prema domovini, o očuvanju porodice i drugim važnim temama za naš narod.

“Islam je sistem života kojeg je Gospodar nama dao kao dar, te je zadovoljstvo Allahovo tamo gdje se islam poštuje kao sistem života, kako nam govori i sam Kur’anski ajet, koji je među posljednjim objavljen. Islam nas uči da je ljubav prema domovini i zemlji očeva usko povezana sa vjerom, jer smo bića koja su od zemlje stvorena, a neki kažu da je svaki čovjek od svoje zemlje satkan. Znam da je ljubav prema domovini u vašim srcima snažna, jaka i iskrena i nadam se da ćete tu emociju uspjeti prenijeti na vašu djecu i buduća pokoljenja. Vi živite ovdje u jednom uređenom sistemu, ali koji ima mnogo izazova kada je u pitanju porodica i očuvanje moralnih vrijednosti. Moramo svi mnogo više uložiti da sačuvamo našu porodicu i da nam djeca sačuvaju svoju vjeru islam i svoj identitet bosanski i bošnjački.” – poručio je muftija Kudić.

On je govorio o značaju obrazovanja naše djece, o porocima i prohtjevima s kojima su suočeni mladi i na kraju izrazio nadu u ljepšu budućnost.

“Bosna i Hercegovina i domovinske zemlje mnogo nade polažu u vas. Prve generacije koje su ovdje krenule pristizati su bili ljudi koji su iz velike materijalne potrebe bili prinuđeni doći. Sadašnja generacija je potpuno drugačija, a naredne će biti opet drugačije. Važno je da vidim mnogo naše djece da se školuju i da postaju značajan faktor u njemačkom društvu. Takvo opredjeljenje i tendecija će ojačati i njemačko društvo i Bosnu i Hercegovinu i Islamsku zajednicu. Zato je važno da ukazujemo na važnost znanja, na opasnost raznih poroka koji vrebaju našu djecu i takav pristup je sigurno zalog za našu ljepšu i sigurniju budućnost.” – rekao je muftija Kudić.

Muftija Kudić je nakon džuma-namaza Izet-ef. Bibiću uručio prigodan poklon i uputio mu čestitke na odličnoj organizaciji medžlisa i džemata, te se zahvalio imamima i džematlijama što služe našem narodu i što su faktori koji doprinose širenju dobra i jačanju našem muslimanskom i bošnjačkog identiteta. Izet-ef. Bibić se zahvalio muftiji Kudiću na posjeti, lijepim porukama koje je poslao, te na brizi koju pokazuju predstavnici Islamske zajednice prema našem narodu u dijaspori, te svugdje tamo gdje su muslimani i Bošnjaci manjinske zajednice.

Također, muftija Kudić će u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao izaslanik reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, prisustvovati obilježavanju 30. godišnjice od formiranja džemata Ingolstadt.

More in Aktivnosti