Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić na prijemu za hafiza Osmanagića: Neopisiva sreća i velika odgovornost je hifz Kur’ana

Čin završetka učenja Kur’ana napamet i sticanja časne titule hafiza Kur’ana Časnog je jedan od najradosnijih dana za hafiza, njihove roditelje, porodicu i zajednicu u cjelini.

Naučiti Kur’an Časni napamet je počast, nagrada i milost Gospodara svjetova, ali i odgovornost koju preuzima hafiz u momentu kada stekne tu časnu titulu. Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je povodom završetka hifza Kur’ana Časnog primio hafiza Emira Osmanagića, njegove roditelje Suad-ef. i Mirela hanumu, te njegovog muhaffiza hafiza dr. Rifeta Šahinovića. Ovo je bio povod da muftija Kudić izrazi iskrene čestitke novom hafizu, roditeljima i muhaffizu, ali i da tokom razgovora razmjene iskustva kroz koja su prošli tokom učenja hifza i pripreme za polaganje.

„Brojni su povodi za radost kod indvidua, porodica i društva u cjelini. Čin završetka učenja Kur’ana napamet i sticanja časne titule hafiza Kur’ana Časnog je jedan od najradosnijih dana za hafiza, njihove roditelje, porodicu i zajednicu u cjelini. Ponovo sam iskoristio priliku i čestitao hafizu Emiru ovu veliku počast kojom ga je Uzvišeni počastio, ali sam mu iz vlastitog iskustva prenio značaj razumijevanja odgovornosti koju je ponio. Posebno mi je drago zbog roditelja hafiza Emira, koji su ugledni i čestiti članovi našeg društva. Imam i lični razlog da budem dodatno radostan, jer se radi o mladiću kojeg sam imao mogućnost pratiti još dok je bio mali dječak, a i zbog njegovog oca koji je vrijedni i uzoriti imam džemata kojem pripadam. Drago mi je i zbog našeg muhaffiza hafiza dr. Rifeta Šahinovića, koji i kroz ovaj primjer pokazuje da je vrijedan njegov angažman na raznim poljima, a da je njegova ljubav prema Kur’anu posebna. Raduje me što je hafiz Emir još jedan ponos naše medrese i što naša medresa još jednom potvrđuje važnost svoga postojanja i djelovanja.“ – istakao je nakon prijema muftija Kudić.

Hafiz Emir Osmanagić je završni razred medrese „Reis D žemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu. S nama je podijelio svoje impresije i iskustva učenja Kur’ana napamet, kao i svoja osjećanja koja ga obuzimaju nakon što je ostvario jedan od svojih životnih snova.

„Uvidjevši da bi mogao naučiti Kur’an napamet, moj profesor i muhaffiz hafiz dr. Rifet Šahinović me je u nekoliko navrata navodio da počnem sa učenje Kur’ana napamet. Za svakog hafiza koji krene učiti Kur’an napamet, smatram da su velika motivacija tekstovi iz Kur’ana i hadisa koji govore o vrijednosti učenja Kur’ana, druženja sa Kur’anom i uzimanja Kur’ana za životnog pratioca. Kao mlad čovjek, odricanja na ovom putu su bila mnogobrojna. Izostajao sam kada su moji roditelji išli u posjetu našoj rodbini i prijateljima i kada su iste primali u goste, a sve vannastavne i sportske aktivnosti sam stavio po strani, bez obzira što sam često imao veliku želju da zadovoljim i te prohtjeve. Kada hafiz pred komisijom prouči posljednju suru, suru Nas, i kada primi prve čestitke i kada bude oslovljen kao hafiz Kur’ana, taj osjećaj je toliko snažan, emotivan, prekrasan da ne znam s kakvim bi osjećajem mogao da ga poredim. Zahvaljujem našem cijenjenom muftiji na prijemu i prelijepim riječima koje mi je uputio i sada i odmah po završetku hifza.“ – rekao je hafiz Emir Osmanagić.

Muhaffiz hafiza Emira hafiz dr. Rifet Šahinović nas je podsjetio da je učenje Kur’ana vrijednost koja čovjeka čini posebnim na oba svijeta i da je čast hifza važna sa apsketa ovoga i budućeg svijeta.

„Čestitam svome učeniku hafizu Emiru i njegovim roditeljima na ovom veličanstvenom uspjehu, kao što sam zahvalan i našem cijenjenom muftiji na ovom lijepom i ugodnom prijemu. Nije jednostavno na dnevnoj bazi održavati vezu sa učenikom koji uči hifz, preslušavati ga, savjetovati, motivisati i uvijek držati njegovu zainteresiranost na najvišem nivou. Ali, kao i sve što je vezano za Kur’an, Allah, dž.š, olakša i hafizu i muhaffizu i učini berićetnim ta njihova druženja zbog Kur’ana. Svakom muhafizu se javi jedan predivan osjećaj kada njegov kandidat završi sa učenjem Kur’ana napamet, pa se često pitam: Kakav li će tek biti osjećaj na ahiretu, kada nagrada za ono što smo radili postane vidljiva?! Kao što je i džennet i taj osjećaj se sigurno biti poseban.“ – konstatovao je muhaffiz hafiz dr. Šahinović.

Otac hafiza Emira Suad-ef. Osmanagić se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu, podijelio sa nama kako je odgajao svoju djecu i ispričao svoje iskustvo kako djecu usmjeriti ka dobrim i pametnim stvarima u vremenu kada su mnoge druge stvari interesantnije i zabavnije, te koliko je ponosan na činjenicu da je otac hafiza Kur’ana Časnog.

„Zahvaljujem se, prije svega, cijenjenom muftiji hafizu Mehmed-ef. Kudiću na prijemu i na kontinuiranoj podršci koju pruža svima onima koji na bilo koji način njeguju poseban odnos prema Kur’anu Časnom. Kroz svoj odgoj i roditeljsko usmjerenje, nastojao sam da svoju djecu oslobodim određenog tereta koji se često stavlja na pleća djece imama, pa sam nastojao da se na bilo koji način ne osjećaju drugačije od druge djece. Želja mi je bila da na njih prenesem vrijednosti naše vjere i spoznaju da žive vrijednosti svoje vjere u ime Božijeg zadovoljstva, a ne zbog činjenice da su djeca imama. Jako sam ponosan na svoga sina hafiza kao otac, ali sam ponosan i kao imam. Iako se mi često trudimo da potisnemo neke tzv. profesionalne osjećaje, ipak u prikrajku tih misli stoji jedna misao koja kaže: Ti si imam, a tvoj sin je hafiz. To je poseban osjećaj ponosa i časti kojim nas je Uzvišeni počastio.  Želio bih da naša djeca shvate da biti obrazovan i moralan vjernik, koji vodi računa o istinskim vrijednostima, je ustvari čovjek koji je sretan i koji će na onome svijetu biti sretan!“ – rekao je Suad-ef. Osmanagić, otac i muallim hafiza Emira.

Majka uvijek osjeća mnogo više od svih ostalih kada je u pitanju njeno dijete. Tako je i Mirela hanuma, majka hafiza Emira, s nama podijelila svoje impresije i osjećaje nakon što je njen sin položio hifz. Ona je, također, govorila o njenom odnosu kao majke naspram obaveza i rada njene djece i na koji način majke mogu dati svoj doprinos u tome.

„Mi pored Emira imamo još jednog sina i naši osjećaji prema njima su gotovo identični, iako su njih dvojica potpuno različiti. Emir je bio aktivno i živo dijete, te je nastojao da uvijek pridobija našu pažnju. Mi smo mu je uvijek davali i nastojali da nikako ne zapostavimo njegovog brata. Kao roditelji smo se trudili da ih naučimo da sami rade svoje obaveze i na takav način stiču radne navike. Gledajući sa ove distance, smatram to jednom od naših najvažnijih odgojnih postignuća. Sretna sam što moja djeca žive vrijednosti vjere i stalno sam u dovi Gospodaru da na tome ustaju. Emocije koje sam osjetila kada je Emir krenuo učiti Kur’an napamet su bile neopisive, a kada je proučio posljednje ajete pred komisijom, ne pamtim da sam ikada u životu osjetila takvu sreću kao tada. Ponosna sam i zahvalna Alaha, dž.š., što je mene izabrao da budem majka hafiza Kur’ana Časnog, a moje su dove usmjerene da moj Emir bude pravi čuvar Kur’ana Časnog i da dostojansveno nosi ovu titulu kojom ga je Uzvišeni počastio!“ – rekla je u svojoj izjavi majka hafiza Emira Mirela Osmanagić.

Hafiz Emir Osmanagić je pred komisijom za hifz proučio posljednje ajete 26.10.2023. godine, a hafiska dova je planirana za 30.12.2023. godine u džamiji džemata Donji Grad u Cazinu.

More in Muftijstvo bihaćko