Povežite se s nama

Aktivnosti

Muftija Kudić na akademiji povodom obilježavanja 31. godišnjice od pogibije heroja Adila Bešiča

Mi ga se danas sjećamo i učimo dove za njega i za sve naše šehide, da ih Gospodar primi u Svoj džennet.

U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK, u Bihaću je održana akademija povodom obilježavanja 31. godišnjice od preseljenja na ahiret heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića. Prigodnim obraćanjima ratni suborci, predstavnici Vlade i Skupštine USK i Muftijstva bihaćkog evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića i drugi heroj iz Bosanske krajine.

Prugodno obraćanje ovim povodom je imao i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je istakao značaj obilježavanja ovakvih događaja, te da je Islamska zajednica pristupila ovom obilježavanju veoma predano i na način kako dolikuje heroju odbrane Bosne i Hercegovine tako što svake godine održava program pod nazivom “Šehidska dova” u džematu Turija-Vrsta.

“Bosanska krajina ima dvojicu heroja koji su simbol bosanskog otpora i koji su inspiracija svim mladima, Izeta Nanića i Adila Bešića. Uvijek sebi postavljam pitanje šta je toliko snažno utjecalo da naši vojnici budu spremni dati za domovinu sve što su imali, pa i svoje živote. Jedan od najvećih razloga je sigurno da su takve heroje rađale čestite i plemenite bosanske majke. Drugi odgovor pronalazimo u Kur’anu, gdje Allah, dž.š., kaže: “Zar mislite da ćete ući u džennet, a da Allah ne ukaže na one od vas koji se bore i koji su izdržljivi. O hrabrosti majora Bešića i ratnom putu najbolje znaju oni koji su svjedočili tu hrabrost i odlučnost da se bori za istinu i pravdu. Allah izabire između Svojih robova prvake, a nadamo se da je on prvak među šehidima. Mi ga se danas sjećamo i učimo dove za njega i za sve naše šehide, da ih Gospodar primi u Svoj džennet.” – poručio je u svom obraćanju muftija Kudić.

Na ovoj akademiji su se obratili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Unsko-sanskog kantona premijer mr. Mustafa Ružnić i predsjedavajući skupštine dr. Jasmin Musić, gradonačelnik Bihaća mr. Elvedin Sedić, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK Sead Hambašić i predsjednik Skupštine Federalnog Saveza Kljajić. Historičar Sulejman Lipovača je pročitao referat o Adilu Bešiću, a Nejra Karabegović uz pratnju Hamdije Mešića je izvela dvije prigodne pjesme. Ovom programu je prisustvovao i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković. Također, djeca koja u svojim školama pokazuju poseban interes prema historiji su bili dio publike ovog dana, a prikazan je i kratki film o liku i djelu Adila Bešića.

FOTO: VladaUSK

More in Aktivnosti