Povežite se s nama

Mekteb

Muftija Kudić posjetio mekteb Blagaj-Japra u Bosanskom Novom

Drago mi je da se u okviru ovog mekteba djeci roditeljima nude i drugi važni sadržaji: sportske aktivnosti, edukativna putovanja, učenje stranih jezika i dr. S toga, čestitam svim našim polaznicima mekteba i njihovim muallimima početak nove mektebske godine i želim im mnogo uspjeha na putu stjecanja znanja, odgoja i vještina.

Povodom početka nove mektebske godine, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji rukovodioca Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžića, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Bosanski Novi i pri tome obišao mekteb u džematu Blagaj-Japra, te je podijelio prigodne poklone djeci koja su bila prisutna na mektebskoj nastavi. Ova posjeta muftije Kudića je podrstrek i podrška muallimima i roditeljima da na pravi način odgajaju našu djecu kako bi ih vjersko znanje dodatno oplemeni i učini boljim ljudima. Muftija Kudića su, također, dočekali i s njim boravili u ovom mektebu, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Haris-ef. Ahmić i predsjednik Izvršnog odbora Amir Imširović.

U svom obraćanju, muftija Kudić se osvrnuo na značaj mekteba, te pohvalio rad imama džemata Blagaj-Japra Emir-ef. Nuhića i čestitao svim polaznicima mekteba i njihovim roditeljima početak školske i mektebske godine.

„Mektebska nastavna je primarna obaveza svakog imama. To je obaveza i zajednice, jer nikako ne možemo zamisliti Islamsku zajednicu i sve ono što ona čini u odgoju i obrazovanju novih generacija bez snažne afirmacije mekteba kao temeljne odgojno-obrazovna ustanove na nivou džemata. Želim posebno skrenuti pažnju ovom prilikom na ulogu roditelja, koji su veoma važan faktor u podršci muallimu kada je u pitanju mektebska nastava. Posjeta ovom medžlisu i ovom mektebu danas je rezultat naše opredjeljenosti da nam povratnički džemati, imami, djeca i džematlije budu uvijek u fokusu našeg interesovanja. Mekteb jeste prvashodno mjesto gdje se naša djeca uče i odgajajau u skladu s istinskim vrijednostima, ali oni kroz mekteb razvijaju i druge vještine. Drago mi je da se u okviru ovog mekteba djeci roditeljima nude i drugi važni sadržaji: sportske aktivnosti, edukativna putovanja, učenje stranih jezika i dr. S toga, čestitam svim našim polaznicima mekteba i njihovim muallimima početak nove mektebske godine i želim im mnogo uspjeha na putu stjecanja znanja, odgoja i vještina.” – poručio je muftija Kudić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Haris-ef. Ahmić je istakao da je ove godine u ovom medžlisu mekteb upisalo sedamdeset polaznika i da se očekuje rast ovog broja. Istakao je značaj mekteba za djecu povratnike i zahvalio se muftiji Kudiću na posjeti.

„Mektebska pouka veoma mnogo znači našoj djeci, koja žive u povratničkim džematima našeg medžlisa. Prostorije mekteba nisu prostor samo za učenje o vjeri. To su prostorije za druženje i okupljanje i za razne kulturne i sportske aktivnosti.  Mektebi su oaze mira i spokoja za našu djecu u koje rado dolaze i u kojima postižu ono što im je neophodno u njihovom odrastanju. Današnja posjeta našeg muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića u džematu Blagaj-Japra, koji bilježi najveći broj upisane djece u mekteb i kontinuitet kvalitetnog rada u mektebu je prepoznatljivost ovog džemata, nam mnogo znači i znak je podrške i ohrabrenja kao i samoj djeci je ovo velika radost zbog boravka sviju nas s njima i što je cijenjeni muftija podijelio prigodne poklone svima njima.“ – izjavio je Haris-ef. Ahmić.

A džemat Blagaj-Japra je jedan od najorganiziranijih džemata u ovom medžlisu i ovom dijelu Muftijstva bihaćkog. Vrijedni imam ovog džemata Emir-ef. Nuhić ističe koje sve vrijednosti naša djeca uče i nose sa sobom iz mekteba, te je sretan i zadovoljan što mu je Gospodar podario volju i snagu da veoma uspješno radi sa djecom i postiže izuzetne rezultate u radu sa najmlađim.

„Održavanje mektebske nastave diljem naše drage domovine Bosne i Hercegovine je od velikog značaja i važnosti, a on je na prostoru bh entiteta RS još izraženije važnosti. Mi u mektebu promovišemo vrijednost dobročinstva, promovišemo vrijednost bosanskog jezika, nudimo mogućnost učenja i stranih jezika potpuno besplatno i radimo s njima brojne radionice i igraonice o najvažnijih životnim pitanjima. Mi u RS-u kroz naš mekteb obilježavamo najvažnije dane za našu domovinu; Dan državnosti, Dan nezavisnosti i ostale važne datume. Promovišemo sport kao vrijednost i nudimo u našem džematu sekciju za karate, te im pružamo podršku i u drugim njihovim afinitetima prema sportu. Ramazanski ambijent u našem mektebu je posebno lijep, gdje djeca vrlo često iftare zajedno, druže se intenzivnije, čine razna dobročinstva i praktično pokazuju vrijednosti koje su naučili u mektebu. Danas smo počašćeni posjetom našeg dragog muftije hafiza Mehmed-ef. Kudića, koji je zajedno sa saradnicima odlučio da prvu svoju posjetu mektebima upriliči iz našeg džemata. Zahvaljujem se cijenjenom muftiji i rukovostvu našeg medžlisa na ovoj prilici, što će, nadam se, biti svima nama dodatna motivacija i poticaj.“ – rekao je Emir-ef. Nuhić.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić ističe da su sve neophodne pripreme za početak nove mektebske godine u ovom muftijstvu poduzete i da očekuju da će broj polaznika biti u skladu sa prošlogodišnjim statistikama. On se osvrnuo na razne kvalitetne sadržaje koje se nude našoj djeci u mektebima.

„Upisi u novu mektebsku godinu se privode kraju, a nas već u narednim danima očekuju brojni sadržaji u okviru manifestacije „Dani mekteba“. Kada su u pitanju statistički podaci ovogodišnjih polaznika, prema preliminarnim informacijama, oni neće značajnije oscilirati poredeći ih sa prošlom godinom. Na području Muftijstva bihaćkog, mektebska pouka je realizirana na 243 mjesta: 222 mekteba i 21 punkt. U mektebskoj 2022/23. godini ukupno je upisano 7.206 polaznik. Zahvaljujući angažiranošću naših imama, polaznici mekteba su bili uključeni u brojne vannastavne aktivnosti poput ekskurzija, takmičenja i druženja, te su bili uključeni u aktivnosti džemata, posebno u ramazanu i u mjesecu mevluda. Pored mektebske pouke, u našim medžlisima kao dodatna aktivnost, djeluje i Škola hifza, na kojoj se nudi prilika polaznicima mekteba da nauče dodatne sure iz Kur’ana. Sa ovim i drugim aktivnostima u mektebu ćemo nastaviti i ove godine.“ – poručio je mr. Veladžić.

More in Mekteb