Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa Nezim-ef. Halilovićem Muderrisom

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je u svom uredu u Bihaću sa dugogodišnjim dužnosnikom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ratnim komandantom Nezim-ef. Halilovićem Muderrisom. Sagovornici su se prisjetili svog boravka na studiju na Al-Azharu u Kairu, dotakli su se ovogodišnje organizacije hadža, s obzirom da je Muderris dugo godina obnašao dužnost rukovodioca Ureda za hadž, te razgovarali o vjerskoj, patriotskoj i nacionalnoj svijesti našeg naroda.

“Nezim-ef. Halilović Muderris je osoba koja je svojom hrabrošću obilježila vrijeme odbrane od agresije na R Bosnu i Hercegovinu. Poslije agresije je u svojstvu imama i hatiba džamije Kralj Fahd u Sarajevu promovisao dobro i njegove hutbe i dan danas spadaju u red onih koje se čitaju s radošću sa naših mimbera. Njegovo zalaganje za vakufe kao direktora Vakufske direkcije je bilo u tom vremenu beskompromisno, a u Islamskoj zajednici je ostavio neizbrisiv pečat u organizaciji hadža kao rukovodilac ureda. Drago mi je kada sretnem ljude koji su ostavili neizbrisiv trag u njihovom djelovanju i koji su sada u penziji, da s njima razgovaram o aktuelnostima i često me iznenade s koliko pažnje i kvalitetnog pristupa analizira aktuelnu zbilju, kako u Islamskoj zajednici tako i u društvu u cjelini.” – istakao je muftija Kudić.

Nezim-ef. Halilović Muderris je istakao da je odlazak u njegovu rodnu Žepu i dolazak u Krajinu osvježenje koje često sebi priskrbi i da mu je drago što je sa Krajišnicima po raznim osnovama uvijek imao odličnu saradnju.

“Hvala našem cijenjenom muftiji Kudiću, s kojim često imam priliku razgovarati, na lijepom prijemu i bratskom razgovoru. Briga Islamske zajednice o našem narodu se ne može samo svesti na vjersku svijest, iako je to primarna zadaća. To mora biti i briga o patriotskoj i nacionalnoj svijesti, u kojoj su Krajišnici zaista posebni. Sretan sam što Islamska zajednica postoji da popuni prostor kojeg nekada državne institucije, svjesno ili nesvjesno, zapostave. Nadam se da će naša domovina i mi u njoj živjeti u miru i prosperitetu, nikada ne zaboravljajući herojske podvige naših najboljih sinova i nikada nepotcjenjujući dušmane i njihove spletke.” – poručio je Muderris.

Muderris je prisustvovao u svojstvu predavača na manifestaciji “Junski dani otpora” na Srbljanskom platou u Bihaću, te je u Gradskoj džamiji u Bihaću održao predavanje o bogobojaznosti i značaju vjerskog identiteta za Bošnjake.

Prijemu je prisustvovao Sabahudin-ef. Begić, sekretar Muftijstva bihaćkog.

More in Muftijstvo bihaćko