Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Pripreme za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Cazinu u punom zamahu

Ideja izgradnje Islamskog kulturnog centra Cazin postoji još od 2007. godine. U međuvremenu, prvobitni projekat je zamijenjen drugim, čiji je kreator predsjednik udruženja arhitekata Grada Istanbula Halil Onur.

Nakon pronalaska adekvatne lokacije, kupovine zemljišta, pristupilo se obezbjeđivanju dozvola i neophodne dokumentacije za izgradnju ovog objekta. Sadašnji projekat podrazumijeva prostor od oko 15.000 m2 sa sadržajima neophodnim za vjerske aktivnosti, ali i za one od šireg društvenog značaja. S tim u vezi, u privremenom sjedištu Medžlisa IZ Cazin, u prostorijama nekadašnje medrese, održan je prijem za muftiju bihaćkog, premijera Unsko-sanskog kantona i članove Vlade USK, te gradonačelnika Cazina i njegove saradnike.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je na ovom prijemu istakao da su u Cazinu obnovljene sve džamije, da je sagrađena medresa i da je trebalo vremena da se desi ovo vrijeme kada se pokrenula priča oko Islamskog kulturnog centra.

“Cazin ima tradiciju medrese, koja je osnovana 1867. godine. 2004. godine, Cazin je dobio jedan impozantan objekat medrese na kojeg smo ponosni. Trebalo je vrijeme da sazrije da dođemo do odluke da Cazinu i cazinskoj krajini treba jedan takav objekat kao što je Islamski kulturni centar. Islamska zajednica će svakako biti podrška Medžlisu IZ Cazin u njegovim aktivnostima na ovim projektima.” – poručio je muftija Kudić.

U Medžlisu IZ Cazin ističu da je dosadašnja podrška gradskih i kantonalnih vlasti obećavajuća, te da očekuju podršku i u narednom periodu.

“Ovo je bila prilika da zaslužnim ljudima za dosadašnje aktivnosti oko izgradnje Islamskog kulturnog centra u Cazinu iskažemo svoju veliku zahvalnost na njihovom angažmanu i podršci, te da im kažemo da i dalje očekujemo nastavak saradnje i djelovanja kako bi ovaj veliki projekat postao stvarnost u našem gradu. Smatramo da smo nakon svih obnovljenih džamija zaslužili da Cazin treba imati višenamjenski objekat i za kojim postoji nasušna potreba u Cazinu. Do sada smo uz pomoć i podršku gradske uprave Grada Cazina i Gradskog vijeća dobili podršku za kupovinu zemljišta, te od Vlade Unsko-sanskog kantona smo dobili podršku za obaveze koje proističu za dozvole i sve što je neophodno za početak radova. Očekujemo podršku i od viših nivoa Islamske zajednice, te od naših džematlija koji nikada nisu kalkulisali kada su u pitanju ovakvi projekti.” – izjavio je Said-ef. Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin, koji je uz predsjednika Izvršnog odbora prof. Harisa Ćoralića bio domaćin delegacijama.

Gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević ističe značaj izgradnje ovakvog objekta u Cazinu i naglašava neophodnost uključivanja svih struktura Islamske zajednice, ali i svih nivoa vlasti u državi Bosni i Hercegovini oko izgradnje ovog objekta.

“Islamski centar u Cazinu nadilazi značaj samog Cazina i od interesa je za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Grad Cazin je od samog početka uključen, od ideje do realizacije, te smo veoma zainteresirani da ovakav jedan centar imamo u našem gradu. I ne samo kao vjerski objekat, već i kao objekat kulture, turizma i objekat koji nas povezuje sa drugima, pogotovo sa Turskom.” – istakao je Ogrešević.

Vlada Unsko-sanskog kantona je izdvojila značajna finansijska sredstva za dobivanje potrebnih dozvola i podržava generalno rad vjerskih zajednica, te će i u narednom periodu podržavati važne projekte vjerskih zajednica.

“Vlada Unsko-sanskog kantona je dala svoj značajan doprinos u pripremama koje su završene kada je u pitanju izgradnja Islamskog centra u Cazinu. Pružili smo podršku i drugim vjerskim zajednicama i obradili smo sve pristigle zahtjeve za podršku. Podršku za ovakve poticaje posebno dolazi od vjernika, koji su sami, iz svojih sredstva, obnovili vjerske objekte i jednostavno im je drago kada dobiju podršku i od svoje vlade.” – istakao je premijer Mustafa Ružnić.

Delegacije su obišle radove objekata koji su u fazi rekonstrukcije; administrativni centar Medžlisa IZ Cazin i Gradsku džamiju u Cazinu.

Pored muftije Kudića, premijera Ružnića, gradonačelnika Ogreševića, delegacije su činili ministri u Vladi USK i skupštinski zastupnici, te vjećnici u Gradskom vijeću Cazin.


Pripreme za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Cazinu u punom zamahu

More in Muftijstvo bihaćko