Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa prof. dr. Muharemom Štulanovićem: Ovo je optužnica protiv istine i pravde

Islamska zajednica stoji iza svakog čovjeka koji na pravdi Boga bude optužen, pa ćemo tako stajati i iza našeg prof. Štulanovića i ovaj proces nećemo posmatrati kao njegov lični, već kao proces koji se vodi protiv istine, pravde i sviju nas.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom uredu u Bihaću razgovarao sa prof. dr. Muharemom Štulanovićem, profesorom Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u penziji. Tema razgovora je bila optužnica Okružnog suda Banja Luka koja prof. Štulanovića tereti za krivično djelo povreda ugleda RS-a i njenih naroda. Na svojoj hutbi, prof. Štulanović je nazvao RS genocidnom tvorevinom. Zbog te i sličnih izjava, policija ovog entiteta protiv prof. Štulanovića je podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a oni su predmet kasnije proslijedili Tužilaštvu RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje je u decembru podiglo optužnicu.

“Prof. dr. Muharem Štulanović se cijeli svoj život borio za slobodu riječi i stava utemeljenog na činjenicama i vrijednostima. Nažalost, nismo očekivali da će se zbog istine koju neko izgovori morati odgovarati na sudu. Neupitna istina je da je policija i vojska entiteta RS počinila najteže oblike ratnog zločina uključujući i genocid i da je ta činjenica presuđena na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Imam dojam da su se vlasti manjeg bh entiteta uživjele u ulogu čuvenih diktatora, pa im je pravo na govor i vlastiti stav krivično djelo, pogotovo ako se kosi sa politikom koja je zasnovana na revizionizmu i propagandi. Apsurd je veći što iza ove optužnice stoji režim čiji predstavnici na dnevnoj bazi otvoreno i bez uvijanja krše zakone, izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju i proizvode nered i nestabilnost u zemlji i to bez ikakvih posljedica. Islamska zajednica stoji iza svakog čovjeka koji na pravdi Boga bude optužen, pa ćemo tako stajati i iza našeg prof. Štulanovića i ovaj proces nećemo posmatrati kao njegov lični, već kao proces koji se vodi protiv istine, pravde i sviju nas.” – stoji u saopštenju Muftijstva bihaćkog.

Prof. dr. Muharem Štulanović je zahvalio muftiji Kudiću i Islamskoj zajednici u cjelini na podršci i jasnom opredjeljenju. Ovu optužnicu je okarakterisao kao politički montiranu sa ciljem da se ušutka istina i da se propaganda i politika revizije prošlosti afirmira i siguran je da će Sud, ukoliko ne bude pristrasan, odbaciti ovu optužnicu, jer ona u pravnom i suštinskom smislu nije ništa drugo nego obična lakrdija.

Prijemu su prisustvovali dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić.

 

More in Muftijstvo bihaćko