Povežite se s nama

Aktivnosti

Obraćanje muftije Kudića povodom obilježavanja 30. godina od napada na Kozarac

Na pravdi su temelji država i ona je Božija vaga na zemlji. Bez pravde zločinac će kada mu se ukaže prilika doći na mjesto zločin, ali ne da se pokaje nego da ponovi zločin.

U sklopu obilježavanja 30. godišnjica od napada na Kozarac, a u kojem su počinjeni strašni zločini nad našim narodom, obratio se muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Obraćanje muftije Kudića prenosimo u cjelosti:

Danas smo došli ovdje da se nakon pauze od dvije godine ponovo podsjetimo na najstaršnije zločine koji su se desili ovdje u Kozarcu u mjesecu maju, ali i drugim mjesecima u ljeto i zimu 1992. godine. Mnoge studije su napisane, hronološki poredane; mnogo je govora održano i pojašnjeno kako je bošnjački narod nenaoružan na pragu svoje kuće ubijen. Sve ove godine mislili smo da će se zločinac pokajati za svoj zločin, da će se suočiti s licem pravde i konačno, da će biti primjereno kažnjen. Vjerovali smo kako će proraditi savjest da je ubijanje nevinih ljudi, žena i djece najeveći gijeh, toliki grijeh kao da su poubijali cijeli svijet. Imali smo odgovor u Kur’anu gdje Allah kaže:

وَسَوَآءٌ عَلَيْهِمْ ءَأَنذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ تُنذِرْهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ ﴿١٠﴾

“I njima je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao, oni neće vjerovati.”

Svejedno da li se mi pozivali na pravdu ili uključivali sva pozitivna prava, oni neće priznati, pokajati se i imati spremnost za mirnu koegzistenciju. Imajući to u vidu, mi se ne smijemo umoriti da tražimo pravdu za našu ubijenu braću i sestre.

Ako odustanemo, naša nevino ubijena braća i sestre će na Sudnjem danu tražit svoj hak, i pitati nas kako nismo ništa učinili da se kazne oni koji su goloruk narod ubijali, a njihova beživotna tijela ostavljali i bacali po po kozaračkim šumama.

Pravda je i koncept pravičnog i moralnog postupanja prema svim osobama i na nju se često gleda kao na stalni napor da se čini ono što je ispravno.
Temeljna zadaća islama je uspostavljanje pravde i nije vezana samo za Ummet našeg posalnika Muhammeda, a.s., nego i svih poslanika.

لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِٱلْبَيِّنَٰتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ ٱلْكِتَٰبَ وَٱلْمِيزَانَ لِيَقُومَ ٱلنَّاسُ بِٱلْقِسْطِ ۖ

”Zaista smo slali poslanike Naše sa dokazima jasnim i objavljivali s njima Knjigu i mjerilo, vagu, da svijet postupa po pravdi.”

Na pravdi su temelji država i ona je Božija vaga na zemlji. Bez pravde zločinac će kada mu se ukaže prilika doći na mjesto zločin, ali ne da se pokaje nego da ponovi zločin.
Sada nam je jasniji hadis Božijeg poslanika Muhammeda, a.s, koji je rekao:

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, a.s., rekao: ”Sat pravde vrjedniji je od 60 godina dobrovoljnog ibadeta, a sat nepravde je gori kod Allaha od 60 godina griješenja.

Da je u Bosni i Hercegovini bilo pravde onda bi na ovakvim skupovima dolazili predstavnici naroda u čije ime se počinio zločin. A nepravda traje i zamagluju se činjenice, po već oprobanom receptu, zaboravit će se i jednog dana o tome više niko neće govoriti.

Zato se zahvaljujem svima koji su do sada pisali i sve činili da se dokumentiraju zločini i da se o njima piše i govori i što nas potičete da ne zaboravimo našu braću i sestre, šehide Kozarca.

More in Aktivnosti