Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić u posjeti Koordinaciji boračkih udruženja općine Bužim

Kolektivne i pojedinačne vrijednosti i zasluge iz prošlosti moramo čuvati od zaborava.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić u pratnji svojih saradnika i glavnog imama Medžlisa IZ Bužim, boravio je u posjeti Koordinaciji boračkih udruženja općine Bužim, gdje se sastao sa predsjednikom Koordinacije majorom Edhamom Eminićem. Razgovarali su o nadolazećim aktivnostima koje imaju za cilj očuvanje sjećanja na hrabru i vitešku borbu našeg naroda za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i o statusnim pitanjima i socijalnim uvjetima u kojima žive pripadnici boračke populacije u ovom općini.

“Tokom mjeseca augusta svake godine se okupimo u Bužimu i s ponosom se sjećamo hrabrosti i spremnosti našeg naroda da se u teškim okolnostima brane vrijednosti naše domovine i vjere. Ali i u ostatku godine nam je obaveza da cijenimo i s posebnim poštovanjem se odnosimo prema našim borcima i njihovim porodicama. Jer, danas, nažalost, neki od tih boraca zajedno sa svojim porodicama prolaze kroz različita iskušenja i torture. Kao narod smo spremni da u uspjesim i trenucima radosti zajedno učestvujemo, ali smo nažalost, svjedoci da su pojedinci među nama ostavljeni i prepušteni sami sebi kada ih zadese iskušenja. Kolektivne i pojedinačne vrijednosti i zasluge iz prošlosti moramo čuvati od zaborava. Islamska zajednica će i u narednom periodu biti podrška svim našim udruženjima koja brinu o potrebama i pravima naših džematlija, a očekujemo i od nadležnih institucija da u tome ustraju. Zahvalan sam majoru Eminiću koji kroz svoj angažman skreće pažnju na važnost brige o borcima, koji predstavlja institucijama činjenično stanje, ali koji svojim organizacijskim sposobnostima unapređuje razne segmente društva u ovoj općini.” – poručio je nakon sastanka muftija Kudić.

Major Edham Eminić se zahvalio muftiji Kudiću na posjeti i na stalnoj brizi o borcima i njihovim porodicama, kao što je iskazao veliko zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na planu obilježavanja važnih datuma za našu domovinu.

“Drago mi je da kao narod imamo organizaciju kakva je Islamska zajednica. Do sada sam se kao predjsednik Koordinacije boračkih organizacija općine Bužim nekoliko puta službeno sastao sa muftijom Kudićem i uvijek su to bili posebni razgovori i savjetovanja na razne važne teme. Islamska zajednica je partner od ključne važnosti za obilježavanje važnih datuma i događaja iz proteklog odbrambeno-oslobilačkog rata i drago mi je da se ta saradnja svake godine unapređuje. Naša briga o onima kojima je naša pomoć i podrška potrebna je permanentna iz boračke populacije, te mi je drago da sa muftijom Kudićem pronalazimo zajedničke stavove i oko tih pitanja.” – istakao je mr. Eminić.

U pratnji muftije Kudića je bio glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed-ef. Harčević i rukovodilac Službe za administrativno-pravne i finansijske poslove Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begić.

More in Muftijstvo bihaćko