Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog: Radimo brojne kapitalne projekte za našu zajednicu i naš narod

Ono što me posebno raduje jeste da projekte, koji su kapitalni u infrastrukturnom i vjersko-provjestnom, završavamo, a nove započinjemo i da je dinamika naših aktivnosti u uzlaznoj putanji.

U Bihaću je u srijedu, 22.5.2024. godine, održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Prisustvovali su svi glavni imami na području Bihaćkog muftiluka, kao i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i direktor medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu.

Glavni imami su izložili kratke brifinge o stanju vjerskog života na području svojih medžlisa. Naglašeno je zadovoljstvo aktivnostima tokom minulog mjeseca ramazana, a posebno je fokus stavljen na aktivnosti sa mladima i vjersko-prosvjetne aktivnosti. Konstatovano je da su Mreža mladih i Odjel za brak i porodicu vodili značajne aktivnosti kod dočeka mjeseca ramazana, omladinskih iftara, mukabela za žene i dr. Medijske aktivnosti su ocijenjene kao veoma uspješnim, s obzirom da su se aktivnosti realizirali na lokalnim, ali i na svim dostupnim medijima.

Kada je u pitanju izvještaj o prikupljenim sredstvima za zekat i sadekatu-l-fitr u Bejtu-l-mal, konstatovano je da je i ove godine zabilježen značajan napredak i povećanje u poređenju sa prošlom godinom. Savjet za vjerska pitanja je iskazao zahvalnost džematlijama na povjerenju, te imamima i svima onima koji su uzeli aktivno učešće u promociji Bejtu-l-mala i prikupljanja sredstava.

Na sjednici su tretirana pitanja dodjele murasele imamima (pismeno ovlaštenje za izvršavanje vjersko-prosvjetnih aktivnosti) i istaknuto je da taj proces ide željenom dinamikom i naglašena potreba da se taj proces što prije okonča. Data je informacija o procesu primjene Pravilnika o članstvu i članarini Islamske zajednice. I pored nekih poteškoća koje su bile evidentne na terenu, ovaj proces ide željenom dinamikom i značajan broj medžlisa je u završnim fazama primjene ovog pravilnika, a neki medžlisi već uspješno primjenjuju ovaj pravilnik.

Usvojena je informacija o metebskom takmičenju, završnim ispitima i hamtenskim svečanostima. Također, usvojena je informacija o takmičenjima iz Islamske vjeronauke, gdje je konstatovano da će se pružiti sva potrebna podrška realizaciji ovakvih događaja.

U kontekstu nadolazećeg kurban bajrama, konstatovano je da je neophodno pozvati vjernike da izvrše svoju obavezu žrtvovanja kurbana, te je upućen apel vjernicima da je najbolje da ovaj ibadet izvše samostalno, a u slučaju da nisu u prilici neka obrate pažnju kome povjeravaju emanet ovog obreda. Na terenu je evidentiran porast organizacija koje se bave prikupljanjem sredstava za realizaciju kurbana, pa čak i izvan zemlje. Zabilježene su određene nepravilnosti u proteklom periodu sa nekim organizacijama i Islamska zajednica ne može preuzeti odgovornost osim za ono što se realizira preko Islamske zajednice. Islamska zajednica na nivou cijele godine priprema ovu aktivnost prije svega kao izvršavanje obreda i vodi računa da žrtvovanje kurbana bude u skladu sa šerijatskim propisima. Preporuka je svakako da realizacija kurbana, ako se nije u mogućnosti pristupiti samostalno, da se to čini preko Islamske zajednice, odnosno preko naših medresa.

„Na ovoj redovnoj sjednici smo tretirali brojna pitanja iz naše nadležnosti. Zadovoljan sam dinamikom i brojnim aktivnostima koje je Islamska zajednica i njene organizacione jedinice i odjeli realizirali tokom mjeseca ramazana, ali također moram izraziti veliko zadovoljstvo redovnim aktivnostima Islamske zajednice. Kvalitet rada naših imama, muderrisa, profesora, ali i odjela, članova džematskih odbora i aktivista džemata je zaista od neprocjenjive važnosti i to se u cjelosti reflektuje u pozitivnoj smislu na naše društvo u cjelini. I ovog puta smo razmatrali različitu problematiku, a posebno su značajne ovakve sjednice da podvučemo liniju za ono što je urađeno i da damo smjernice za naredni period. Protekli period je obilježio otvorenje vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, završne pripreme za početak izradnje zgrade medžlisa u Bosanskoj Krupi, privodimo završne pripreme za početak izgradnje memorijalnog centra u Kamičanima, očekujemo konkretizaciju dogovora u vezi rekonstrukcije džamije Fethije u Bihaću, obilježavanje svih važnih datuma za Islamsku zajednicu i državu Bosnu i Hercegovinu. Ono što me posebno raduje jeste da projekte, koji su kapitalni u infrastrukturnom i vjersko-provjestnom, završavamo, a nove započinjemo i da je dinamika naših aktivnosti u uzlaznoj putanji.“ – izjavio je na kraju ove sjednice Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

More in Muftijstvo bihaćko