Povežite se s nama

Ilmijja

Prijedor: Svečanost ispraćaja imama Ahmet-ef. Rahmanovića u penziju

Prijedor, 26.7.2019. – U Zagradskoj džamiji je danas na inicijativu i u organizaciji Udruženja Ilmijje Okružnog odbora Bihać, upriličena svečanost ispraćaja Ahmeta ef. Rahmanovića u penziju. Ahmet efendija je svoj životni vijek proveo u časnoj imamskoj misiji, i u najtežim vremenima u Prijedoru nosio breme misije islamske zajednice, kada je prije bilo koje institucije kod Bošnjaka u ovom gradu radio i obavljao vjerske službe svojim džematlijama. U svome poslu je bio predan i pedantan, u imamskoj misiji častan, i kao stariji kolega, svima nama na području Medžlisa mentor u prvim imamskim koracima.


Nažalost, prošle godine imao je težak moždani udar od kojeg je ostao paralizovan, i oslabljenih govornih funkcija, zbog čega je morao na bolovanje iz kojeg je i penzionisan. Ahmet efendija je znao kazati, da je prvo merhume vraćao u Prijedor, a zatim je počeo proces povratka živih na svoja ognjišta. Na jednoj takvoj dženazi, u Brezičanima, bio je fizički napadnut od prolaznika, sve je to Ahmet efendija izdržao i ponosno radio na svojoj imamskoj misiji. I u tom smislu bio je hodajuća institucija prije bilo kakve bošnjačke institucije u Prijedoru. Zato sa ogromnim pijetetom pričamo o Ahmet efendiji.

Nas mlađih imama je obaveza se sjećati svojih starijih kolega, i ukazati im puno poštovanje za njihov trud. Ahmet-efendija Rahmanović je jedan od onih imama koji zaslužuju pažnju zajednice i koji nisu smjeli zbog svoga sveukupnog doprinosa imamskoj misiji otići u penziju u tišini naše zajednice. Zato nam je drago što smo na ovaj način obilježili karijeru našeg Ahmeta efendije.” – istakao je Omer-ef. Redžić, predsjednik okružnog odbora Ilmije Bihać.

Na svečanosti su bili prisutni bivši muftija Hasan Makić, koji je podsjetio prisutne na rad sa Ahmetom efendijom, također bili su prisutni Mirza-ef. Žerić, glavni imam Medžlisa IZ Sanski Most i Selmir Ef. Hurić predsjednik OO odbora Ilmijje Sanski Most. Na dodjeli priznanja bili su prisutni imami medžlisa Prijedor na čelu sa glavnim imamom Husein-ef. Velićem.

Plaketu koju je pripremio Okružni odbor Ahmet efendiji, uručio je Mirza-ef. Alkić, član glavnog odbora udruženja Ilmijje koji je prenio selame predsjednika Udruženja Ilmijje Nesiba-ef. Hadžića Ahmet-efendiji. Priznanje u obliku “Mihrab” kao simbola imamske misije, koju je za ovu svečanost pripremio predsjednik Okružnog odbora, uručio je Predsjednik Okružnog odbora Omer-ef. Redžić. Domaćin je bio Džemat Zagrad, u kojem je Ahmet-efendija bio imam do nesretnih okolnosti, a čiji predstavnici su sa svojim imamom Saudin-ef. Hlivnjakom uručili zahvalnicu Ahmet efendiji i prigodnu novčanu hediju. Udruženje Ilmijje u Bosni i Hercegovini također je pripremilo novčanu hediju.

Kratka biografija rada:

Ahmet Rahmanović sin Raifa i Hane rođen 1955 godine u Kotor Varoši. Završio Gazi- Husrev begovu medresu u Sarajevu.

-Vjersko-prosvjetni referent Kotor Varoš

-Džemat Rizvanovići Prijedor

-Skender Vakuf

-Džemat Gladovići i Donja Vraca

-Glavni Imam Medžlisa IZ Prijedor

-Predsjednik Osnovnog odbora Ilmijje u Prijedoru

-Dobitnik priznanja islamske zajednice “NajMuallim” 2012/2013

More in Ilmijja