Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Priznanje općine Bužim dodijeljeno Odjelu za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim je svojim aktivnostima zadivio širu društvenu zajednicu u ovom gradu. Kao znak pažnje i zahvalnosti, Općinsko vijeće i načelnik općine Bužim su općinsko priznanje za 2021. godinu dodijeli upravo ovom vrijednom odjelu.


300.000 KM prikupile i podijelile u protekle tri godine

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim prof. Alma Šahinović ističe da je Odjel fokusiran na nekoliko segmenata rada i da se sve te aktivnosti na poseban način vrednuju od strane šire društvene zajednice.

„Naš fokus rada je kroz humanitarne aktivnosti, gdje smo putem raznih kolačijada i drugih vidova skupljanja novca već tri godine za redom skupili i donirali za razne potrebe preko tri stotine hiljada konvertibilnih maraka. Tu je zaista naš narod pokazao koliko je velikodušan i suosjećan sa ljudima u nevolji. Uglavnom su to sredstva za liječenje i druge svrhe socijalnog karaktera.“ – kazala je prof. Šahinović.

230 novih učača Kur’ana i posjeta 39 porodilja

Prof. Šahinović ističe da je posebno ponosna na edukativne aktivnosti žena na području ovog medžlisa i učenje arapskih slova – sufare i učenje Kur’ana. A aktivnost koja nailazi na pozitivnu reakciju je posjeta porodiljama u ovom medžlisu.

„Segment rada našeg odjela na kojeg sam ja lično posebno ponosna jeste podučavanje žena Kur’anskom pismu i učenju Kur’ana. Do sada je kroz naše djelovanje u protekle tri godine preko 230 žena naučilo učiti u Kur’anu, a većina ih je završila hatmu i sposobni su samostalno učiti Kur’an. Trenutno imamo halku u džematu Zaradostovo – Centar sa 22 polaznice. Posjeta porodiljama je naša aktivnost koja nam je posebno draga, a po reakcijama porodica koje posjetimo ovim povodom primjetno je da je radost obostrana. Do sada smo posjetili 39 porodilja, a u nedjelju, uoči lejle-i miradža, ćemo posjetiti još dvije porodilje koje su rodile četvro dijete. U vremenu kada je natalitet u značajnom padu i iseljavanje iz naše zemlje u većem intenzitetu primjetno, od velike važnosti je da tim majkama i porodicama ukažemo poštovanje, pa makar i simboličnim obilaskom i darivanjem.“ – poručila je koordinatorica Šahinović.

Svaki dan u ramazanu pripremaju 90 porcija iftara

S obzirom da se bliži mjesec ramazan, iz ovog odjela ističu da u ramazanu imaju iznimno vrijednu aktivnost. Radi se o iftarima koje pripremaju i dijele članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim socijalno ugroženim, starijim ljudima, te onima koji žive sami.

„Na dnevnoj bazi smo pripremale preko 90 iftara za naše sugrađane koji su u stanju socijalne potrebe, koji žive sami ili koji su u poznim godinama i nisu u prilici da sebi pripreme nešto kvalitetniji iftar. Zbog toga naše članice osjećaju poseban sentiment prema ovom projektu i za njega se posebno pripremaju i zbog njega žrtvuju.“ – izjavila je prof. Šahinović.

Priznanje općine Bužim

Ove i mnoge druge aktivnosti su bile dovoljan argument nadležnima u općini Bužim, da na Dan grada dodijele posebno priznanje Odjelu za brak i porodicu Medžlisa IZ Bužim. Tim povodom je upriličen i prijem kod načelnika općine Mersudina Nanića koji je tom pilikom rekao kako je ovo priznanje više nego zasluženo i odlazi u prave ruke. Načelnik Nanić je ovu priliku iskoristio i dodijelio nagradno putovanje za koordinatorice džemata ovog medžlisa, a koje su nosioci svih ovih gore pobrojanih aktivnosti.

“Posebno Vam se želim zahvaliti što ste iskrene u svojim namjerama i što pomažete brojnim našim sugrađanima ali i svima onima koji trebaju pomoć iz cijele Bosne i Hercegovine. Ono što vi radite je zaista za svaku pohvalu i zbog svega što ste učinile za našu lokalnu zajednicu ja sam odlučio da vas nagradim, ne sa ovom zahvalnicom što ste već dobili, nego sa jednim  izletom u Mostar za sve vaše članice. Na vama je da odredite termin i da se organizirate, a obzirom da znam da ste zaista dobro organizirani vjerujem da će izlet biti veoma brzo” – poručio je načelnik Nanić.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Bužim je zahvalila načelniku i općinskom vijeću na priznanju i na ovom poklon putovanju za Mostar, kao što je zahvalna i dobrom čovjeku Mirku Ostojiću koji ih je nagradio zbog brojnih humanitarnih aktivnosti koje sprovode.

„Prije mjesec dana smo bile na putovanju u Sarajevo, a povod je bio veoma interesantan. Prateći naš rad, jedan gospodin po imenu Mirko Ostojić porijeklom iz Krajine, a koji živi u Čikagu, je pratio naše aktivnosti i poslao poklon članicama odjela u iznosu od hiljadu konvertibilnih maraka. I ovo priznanje i poklon putovanje koje smo dobili od rukovodstva naše općine je priznanje svim vrijednim aktivisticama ovog odjela i našem radu. Velika su odricanja naših žena koje rade potpuno dobrovoljno, bez ikakve materijalne naknade, i svakako nam znači ovakvo jedno priznanje i zbog toga smo zahvalni onima koji su nam i dodijelili.“ – istakla je prof. Šahinović.

More in Odjel za brak i porodicu