Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Podrška natalitetu: Pokloni reisul-uleme porodicama u Krajini

Dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 13. i 14. aprila boravila je u posjeti Muftijstvu bihaćkom.

Ovom prilikom dr. Malkić posjetila je pet porodica kako bi im uručila poklon reisul-uleme. Poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Posjeta je započela obilaskom porodica u Kozarcu, a poklone su dobile porodice Beganović i Softić. Zehrudin-ef. Beganović i njegova hanuma Asmira nedavno su dobili peto dijete, dječaka Farisa, a Zehrudin-ef. je imam u džematu Alići-Softići (MIZ Kozarac).

U porodici Softić prije pet mjeseci rođena je još jedna beba, deveto dijete oca Hajrudina Softića i peto dijete majke Seade Kazaz. Hajrudin je ovim povodom izrazio posebnu radost.

– Veoma nam znači kada dođe ovako neko i obraduje i djecu i nas, puno nam znači pažnja i podrška i zato hvala reisu-l-ulemi na poklonu – rekao je.

Posjetama je prisustvovao i dr. Amir-ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac.

U Bišćanima (Prijedor) posjećena je porodica Velić povodom rođenja sedmog djeteta Mirsade i Mirsada, a poklon je uručen uz prisustvo glavnog imama MIZ Prijedor Benjamin-ef. Hodžića. Benjamin-ef., je ovom prilikom istakao kako je MIZ Prijedor pokrenuo akciju kupovine kuće porodici Velić koja bi bila uslovnije i pogodnije mjesto za život ove devetočlane porodice. Za kupovinu kuće je potrebno prikupiti 55.000 KM, a svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro-račun MIZ Prijedor.

Potom je uslijedila posjeta porodici Isaković Edin i Zinaide u Bužimu koji su nedavno dobili šesto dijete, a posjeti je prisustvovao Mehmed-ef. Harčević, glavni imam MIZ Bužim.

Dvodnevna posjeta završena je obilaskom porodice Selman u Bosanskom Petrovcu povodom rođenja osmog djeteta Ferida i Merise uz prisustvo Mirzet-ef. Spahića, glavnog imama MIZ Bosanski Petrovac.

Prilikom obilaska porodica dr. Malkić je prenijela selame reisul-uleme i uručila poklone, čestitala roditeljima, te kroz razgovor istakla kako je riječ o podršci i stimulaciji nataliteta.

– Posjetili smo porodice koje je Allah, dž.š., obradovao šestim, sedmim, osmim i devetim djetetom sa područja Muftijstva bihaćkog. Ovu posjetu upriličili smo u mubarek mjesecu ramazanu sa željom da im iskažemo posebnu pažnju koju Rijaset IZ ukazuje porodicama dodjeljujući im poklon od reisu-l-uleme i Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ. Obilaske ovih porodica realiziramo u okviru projekta Odjela za brak i porodicu kojim se žele stimulirati porodice sa petero i više djece što je svojevrstan vid podrške natalitetu u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Ovu aktivnost realiziramo pod sloganom: Bez braka nema iskoraka, bez djece nema (potpune) porodice, bez porodice nema zajednice, bez roda i poroda nema naroda – kazala je dr. Safija Malkić.

Pored poklona reisul-uleme novorođenoj djeci, svim porodicama su uručeni prehrambeni i higijenski paketi, druge potrepštine, te prigodni pokloni djeci.

U pratnji dr. Malkić bile su mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, Refija Arifagić, koordinatorica džemata Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac, Merjema Šehović, koordinatorica džemata Odjela za brak i porodicu MIZ Prijedor, Alma Šahinović, koordinatorica džemata Odjela za brak i porodicu MIZ Bužim i Vanesa Hodžić-Hromadžić, koordinatorica džemata Odjela za brak i porodicu MIZ Bosanski Petrovac.

Izvor: Preporod.info

More in Odjel za brak i porodicu