Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović na obilježavanju 30 godina od osnivanja Muftijstva bihaćkog

Na ovom obilježavanju će prisustvovati i na svečanoj akademiji govoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

Muftijstvo bihaćko ove godine obilježava 30 godina od njegovog osnivanja. Ovim povodom će u organizacionim jedinicama ovog muftijstva biti upriličene nekoliko važnih događaja.

Obilježavanja ovog posebnog jubileja počinje svečanom akademijom koja će biti upriličena u zgradi Muftijstva bihaćkog u četvrtak, 7.12.2023. godine. Pored domaćina, muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića, na ovom obilježavanju će prisustvovati i na svečanoj akademiji govoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović. Također, na ovoj akademiji će biti prisuni predstavnici društveno-poličkog života sa prostora Bosanske Krajine. Ova svečana akademija će biti održana u sali zgrade koja je u protekle tri godine doživjela cjelovitu rekonstrukciju i s njom je ovaj dio grada Bihaća dobio veoma kvalitetan prostor sa lijepim vanjskim izgledom.

U sklopu obilježavanja ovog jubileja, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović će održati hutbu i predvoditi džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Bihaću, a prije džuma-namaza će se održati prigodan program i proučiti dova, te se Gradska džamija u Bihaću proglasiti vakufom Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema će posjetiti Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu, gdje će prisustvovati svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća i otvoriti Školu Kur’ana koja će u narednom periodu djelovati u sklopu medrese u Cazinu. Sredstva u kojoj se nalazi Škola Kur’ana su obezbijedili vakifi.

Svečana večera i prigodan program je planiran sa svim imamima koji djeluju u džematima Muftijstva bihaćkog, a pri tome će biti izveden prigodan kulturno-vjerski program na kojem će se obratiti reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Ono što će biti sastavni dio obilježavanja ovog jubileja jeste obilazak mekteba i susret sa mektebskom djecom i mualimima. Tako će reisu-l-ulema u pratnji muftije obići nekoliko mekteba na području Medžlisa IZ Cazin.

More in Muftijstvo bihaćko