Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić posjetio rektora Univerziteta u Bihaću dr. Fadila Islamovića

S druge strane mi je drago da je cijenjeni rektor Islamović član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao najvećeg zakonodavnog tijela naše zajednice, gdje svojim iskustvom i znanjem doprinosi radu ovog tijela i samim tim cijele Islamske zajednice, a što je za nas čast da nas iz Krajine predstavlja jedna takva osoba.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, posjetio je Rektorat Univerziteta u Bihaću i razgovarao sa rektorom prof. dr. Fadilom Islamovićem. Razgovarali su o stanju obrazovanja u našoj domovini sa posebnim fokusom na Univerzitet u Bihaću i na doprinos Islamske zajednice procesu obrazovanja.

“Značaj Univerziteta u Bihaću za ovaj dio Bosne i Hercegovine je od vitalnog značaja. Često sa ljudima kada govorimo o našem univerzitetu konstatujemo da ne možemo zamisliti koliko bi posljedice pogubne bile da nije bilo tog vizionarskog pristupa prilikom formiranja ove ustanove. Sa uvaženim rektorom smo razgovarali o današnjim tokovima u visokom obrazovanju i kako Islamska zajednica može u tome pomoći. Drago mi je da je članica Univerziteta u Bihaću i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, koji je uvijek stabilizirajući faktor u strukturama Univerziteta i nadam se da će tako i ostati. S druge strane mi je drago da je cijenjeni rektor Islamović član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao najvećeg zakonodavnog tijela naše zajednice, gdje svojim iskustvom i znanjem doprinosi radu ovog tijela i samim tim cijele Islamske zajednice, a što je za nas čast da nas iz Krajine predstavlja jedna takva osoba.” – poručio je muftija Kudić.

Rektor Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadil Islamović je istakao da je Islamska zajednica prijatelj Univerziteta u Bihaću i da je od samog nastanka ove ustanove veoma pozitivno uticala na procese unutar samog univerziteta i stavljala svoje kapacitete na raspolaganje našim članicama, studentima i nastavnicima.

“Zahvalan sam cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću na ovoj posjeti. Mi ovakve posjete doživljavamo kao snažnu podršku našem radu i Univerzitetu u Bihaću. Kao predjsednik Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, muftija Kudić ima odličan uvid u funkcionisanje visokog obrazovanja na našem kantonu i s toga je relevantan sagovornik na brojne teme o kojima smo danas govorili kada je u pitanju visoko obrazovanje. Veliki je doprinos Islamske zajednice obrazovanju u cijeloj Bosni i Hercegovini, što je i za očekivati, jer je koncept islama kao vjere utemeljen na principu “Ikre – uči”. Kao član Sabora Islamske zajednice u BiH imam uvid koliko Islamska zajednica ulaže preko fonda Bejtu-l-mal u obrazovne ustanove, razne programe, stipendije, u podršku kulturi, naučno-istraživačkom radu, te sve aktivniji pritisak na niže organizacione jedinice da formiraju vrtiće, a da ne spominjem vjeronauku u školama i mektebe, to je zaista za svaku pohvalu. Čast mi je da mogu doprinijeti kreiranju i donošenju odluka za unapređenje ovog važnog sistema u našem društvu.” – izjavio je rektor Islamović.

Ovom sastanku su prisustvovali prorektor za naučno-istraživački rad i međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu prof. dr. Nevzet Veladžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanja Muftijstva bihaćkog mr. Haris-ef. Veladžić.

More in Muftijstvo bihaćko