Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Stotinu žena iz Bihaća u posjeti Kozarcu i Banjaluci

Na putovanju iz Bihaća za Banja Luku neizostavno mjesto za posjetu je džamija i Memorijalni centar „Kamičani“ u Kozarcu.

U organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać, u subotu, 25. Septembra 2021. godine, stotinu žena je upriličilo posjetu Banjaluci i Kozarcu.

Na putovanju iz Bihaća za Banja Luku neizostavno mjesto za posjetu je džamija i Memorijalni centar „Kamičani“ u Kozarcu. Posebnim prijemom, obraćanjem i predstavljanjem Medžlisa IZ Kozarac i Memorijalnog centra „Kamičani“, gošće iz Bihaća je dočekao hafiz mr. Amir-ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac i imam ovog prelijepog džemata. Toplo gostoprimstvo upriličile su koordinatorice džemata ovog medžlisa na čijem čelu se nalazi Refija Arifagić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac. Džamija i džamijski kapaciteti svojom ljepotom i izgledom zadržavaju dah, a duhovna dimenzija ove džamije unosi poseban smiraj, što se moglo primijetiti kod svakoga ko posjeti ovu džamiju.

Organizatorica prijema u Banja Luci bila je Mirsada Delnezirević, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa IZ Banjaluka, koja je žene iz Bihaća, zajedno sa svojim aktivisticama i koordinatoricama, vodila ranije utvrđenim protokolom kroz Banja Luku.

Posjeta banjalučkoj medresi i biblioteci

Prvi prijem upriličio je mr. Muris Spahić, direktor medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“, koji je gošće obogatio saznanjima o inicijativi mr. Nusret-ef. Abdibegovića, muftije banjalučkog o otvaranju ove obrazovne ustanove, načinu rada i funkcionisanja iste po evropskim standardima i bogate historije odgoja i obrazovanja. Odlukom Rijaseta IZ i uz veliku podršku reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića da se sve potrebe ove vrste školovanja finansiraju iz Bejtul-mala, menadžment ove ustanove ima jedinstvenu ponudu u BiH za učenike i učenice da potpuno besplatno pohađaju nastavu uključujući udžbenike i laptope, te da imaju besplatan boravak i hranu.

U neposrednoj blizini medrese nalazi se Gazanferija džamija u čijem sastavu je biblioteka „Muftija hfz. Mehmed-ef. Zahirović“ sa 20.000 bibliotečkih jedinica koja je na raspolaganju ne samo članovima Islamske zajednice već svima kojima njene usluge trebaju. Prijem u biblioteci upriličila je mr. Maida Blitović, sekretarica medrese, bibliotekarka i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva banjalučkog. Posebno bogatstvo biblioteke predstavljaju rukopisi Ferhat-pašine biblioteke proglašeni nacionalnim dobrom. Na osnovu inspirativnog i veoma korisnog izlaganja mr. Maide Blitović izrodila se inicijativa da članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać finansijski podrže rad ove biblioteke.

Obilazak Ferhadije, Kastela i lijepih banjalučkih džamija

Nezaobilazni dio posjete Banja Luci je svakako i posjeta Ferhat-pašinoj džamiji gdje je Mersudin-ef. Hodžić, drugi imam Ferhadije džamije, predstavio njenu bogatu historiju te predvodio podne-namaz. Harem džamije krasila je izložba „Banjalučko keranje“ u organizaciji koordinatorica Amre Džuzel i Fatime Čavka. Na platou pored džamije aktivistice MIZ Banjaluka priredile su voće, piće i kolače za gošće koje su se prepustile posebnom ambijentu, hladovini, žuboru vode i prijatnom razgovoru.

Posjetom Tvrđavi Kastel, najstarijem historijskom spomeniku u gradu, koordinatorica Mirsada Delnezirević i njena saradnica Zinajda Hrvat su predstavile historiju ove tvrđave te se dotakla života i rada u ovom gradu.
U popodnevnim satima gošće su posjetile Sofi Mehmed-pašinu džamiju, u narodu poznatu kao Jama džamiju, koja je po svom historijskom opisu takođe jedinstvena džamija sa jedinstvenim nazivom što je pobudilo veliko interesovanje žena. Iznimno lijepoj atmosferi i toplini doprinio je mr. Admir-ef. Blitović, imam u ovoj džamiji i profesor u medresi. Poseban akcenat stavio je na ulemu koja je prošla kroz ovu džamiju. I ovdje se rodila inicijativa da gošće iz Bihaća finansijski podrže izgradnju abdesthane u ovoj džamiji.

Nakon ikindije-namaza upriličena je posjeta drvenoj Behram-efendijinoj džamiji, jednoj od četiri džamije u džematu Novoselija. Tri džamije su nacionalni spomenici, a Behram-efendijina džamija je i pod zaštitom UNESCO-a što je uz brojne druge informacije iznio Ajdin-ef. Crnkić, vrijedni imam ovog džemata.
Muftija Abdibegović bio domaćin musafirima iz Bihaća.

Muftija Abdibegović bio domaćin musafirima iz Bihaća

U blizini džamije u restoranu „Slap“ koji se nalazi na obali prelijepe rijeke Vrbas, upriličen je ručak gdje su se pridružili mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki i njegova cijenjena supruga Zijada-hanuma. Iznimna je čast za musafire iz Bihaća za koju imaju samo riječi hvale jeste činjenica da su muftija Abdibegović i njegova čestita supruga svoje subotno popodne posvetili samo njima. Iznimno koristan razgovor, dijeljenje ideja i razmjena iskustava samo su dio inspirativnog druženja sa muftijom i njegovom suprugom što je opet jedinstveno za sva dosadašnja putovanja žena iz Bihaća. Muftija je u svom obraćanju podsjetio gošće koje blagodati uživaju u Bihaću i koliko su kao domaćini počašćeni njihovim dolaskom te da su musafiri uvijek dobro došli u Banja Luku. Istakao je važnost zahvalnosti ulemi koja je živjela i radila na području Banja Luke tokom historije. Danas ističe važnost izgradnje povjerenja i suživota u Banja Luci. Veliko oduševljenje grupe izazvalo je muftijino prepoznavanje potencijala uključenjem žena u Islamsku zajednicu.

„Ovom prilikom želim istaknuti veliku zahvalnost Gospodaru na blagodati naše Islamske zajednice. Zahvalna sam našim domaćinima u Kozarcu, hafizu Amir-ef. Mahiću, glavnom imamu i Refiji Arifagić, neumornoj koordinatorici Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Kozarac koji su organizirali poseban doček za naše članice sa mnogo ljubavi i pažnje. Zajedništvo, rad i međusobna podrška posebno se osjete u ovom gradu. U Banjaluci smo boravili cijeli dan i obišli veliki broj znamenitosti i institucija, ali smo svjedočili činjenici da Banja luka pored nacionalnih spomenika ima ljude koji ulažu ogroman napor u afirmaciji islamskih vrijednosti u ovom gradu i šire. Sinhronizirano djelovanje, koordinacija i saradnja svih koji učestvuju u kreiranju vjerskog života me čini iznimno sretnom.

Ovom prilikom veliku zahvalnost i poštovanje želim iskazati muftiji banjalučkom mr. Nusret-ef. Abdibegoviću, koji zajedno sa direktorom medrese, profesorima, imamima i aktivistima u Islamskoj zajednici realizira inovativne projekte koji imaju za cilj suživot i unapređenje kvalitete života u ovom gradu. Zahvalni smo mu što nam je ukazao čast i ugostio nas, podijelio svoje dragocjeno vrijeme i iskustva s nama i podsjetio nas na blagodati koje uživamo.
Povratkom u Bihać posebno zadovoljstvo osjećamo što mr Maida Blitović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva banjalučkog i vrijedne koordinatorice kroz Odjel za brak i porodicu i društveni aktivizam čine veliki hizmet islamu i Islamskoj zajednici u cjelini. Svakako našu posebnu zahvalnost dugujemo Mirsadi Delnezirević, koordinatorici Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Banja Luka, na odličnoj organizaciji našeg prijema a posebno na njenom entuzijazmu. Njeno dugogodišnje iskustvo u organizaciji vjerskog i kulturnog života u Banja Luci je vrijedno svake pažnje i uzimanja primjera ustrajnosti, kontinuiteta, borbe i snage jedne žene.

Za podršku ovom našem putovanju, kao i za druge naše brojne aktivnosti, zahvalni smo Mensur-ef Ćehiću, našem glavnom imamu Medžlisa IZ Bihać koji uvijek ima sluha za naše projekte i aktivnosti. Također, osjećam obavezu da se zahvalim Ismeti Seferagić, vrijednoj koordinatorici našeg Odjela u gradskom džematu Fethija koja je inicijator ove ideje i koja se svojim predanim i vrijednim radom kroz Odjel ubraja među najaktivnije koordinatorice. Također, u organizaciji ove aktivnosti je učestvovala i mr. Anita Ramulić, vrijedna koordinatorica pri Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.“ – ističe mr. Zineta Horozović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać.

More in Odjel za brak i porodicu