Povežite se s nama

Medžlisi

Svečanost u džematu Ripač povodom temelja za ponovnu izgradnju stare kamene džamije

Davne 1942. godine, ripačka stara kamena džamija na otoci je bila žrtva vatrene stihije, i sve do sadašnjeg vremena nije doživjela obnovu, sve do ove inspirirajuće inicijative džematlija.

Iako je kiša padala tog šestog augustovskog dana 2023. godine, ona nije omela džematlije džemata Ripač, Medžlis IZ Bihać, da organiziraju i prisustvuju temelju džamije koja čeka na obnovu nekoliko decenija. Nakon što su započeli građevinske radove u oktobru prošle godine, džematlije na čelu sa svojim imamom Mehmed-ef. Beganovićem i građevinskim odborom, u poodmakloj fazi obnove stare kamene džamije iz vremena Osmanske vladavine, dodajući finalni detalj, a to je da su je pokrili šimlom, tradicionalnim materijalom tog perioda.

Davne 1942. godine, ripačka stara kamena džamija na otoci je bila žrtva vatrene stihije, i sve do sadašnjeg vremena nije doživjela obnovu, sve do ove inspirirajuće inicijative džematlija.

Zahvaljujući upornosti i predanosti džematlija, ova kamena džamija sada se ponovno uzdiže na otoku, zadržavajući svoj nekadašnji izgled i autentičnost. Njena površina i minaret visok oko četrnaest metara svjedoče o njenom povratku u prošlost.

Na svečanom događaju, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bihać Mesnur-ef. Ćehić je izrazio duboku zahvalnost svima koji su svojim financijskim prilozima pomogli obnovu ove stare kamene džamije na ripačkoj otoci. Obnovu ovog vjerskog objekta su podržali i Vlada Unsko-sanskog kantona i Gradska uprava Bihaća, koristeći budžetska sredstva kako bi doprinijeli očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa i tradicije ovog kraja, te njegovom neprocjenjivom blagu. Na ovoj svečanosti su se obratili i gradonačelnik Bihaća mr. Elvedin Sedić i predstavnik vlade Unsko-sanskog kantona Božidar Živko, ministar unutrašnjih poslova USK.

Prisutnim vjernicima i zvaničnicima se u ime Islamske zajednice i reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je čestitao džematlijama džemata Ripač i njihovom imamu na ovom vrijednom projektu i zaželio im da što prije završe sa radovima i stave u funkciju ovu džamiju.

“Mi prisustvujemo temelju džamije koja je imala dva puta povod da se postavi kamen temeljac. Kada je prije nekog vremena bio kamen temeljac, vidjeli smo ruševine koje su bile na ovom mjestu. Tada smo naučili jednu važnu lekciju: Da tamo gdje je ugrađen temelj, on je uvijek poticaj da se čovjek vrati i nastavi graditi svoj put. Mjesto na kojem se veliča Gospodar svjetova i podučava vrijednostima života je mjesto kojem se uvijek iznova vraćamo i sa velikim poštovanjem i ljubavlju se prema njemu odnosimo. Pogotovo ovakve džamije koje imaju višestoljetnu tradiciju i koje se grade iz ljubavi prema Bogu, vjeri i kulturi našeg naroda.” – poručio je muftija Kudić.

More in Medžlisi