Povežite se s nama

Medžlisi

Proučena hafiska dova najmlađem hafizu u Bosni i Hercegovini Ishaku Softiću iz Kozarca

Medžlis Islamske zajednice Kozarac je u subotu, 12. augusta 2023. godine, bio domaćin svečanosti hafiske dove hafizu Ishaku Softiću. Svečanost je upriličena u Šehidskoj džamiji u džematuKamičani, a istoj je, osim članova porodice i džematlija, prisustvovao veći broj hafiza i imama, te u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević”, prof. Zuhdija-ef. Handanović, te glavni imami medžlisa Banja Luka, Prijedor i Kozarac.

Domaćin ove svečanosti hafiz Amir-ef. Mahić se u ime Medžlisa IZ Kozarac zahvalio svima koji su došli a ovu svečanost i iskazao svoje zadovoljstvo činjenicom da se ovakav događaj dešava dvadesetak dana nakon šehidske dženaze, te proučio dovu da učenje Kur’ana napamet postane svakodnevnica u našem društvu..

Prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je govorio o vrijednosti hifza, pogotovo kod mlađeg uzrasta.

“Sretan sam što je naše muftijstvo dobilo najmlađeg hafiza u cijeloj domovini Bosni i Hercegovini, a posebno me obuzima sreća što je hafiz iz Kozarca, mjesta koje je pretrpjelo teške ratne zločine sa elementima genocida. Neizmjerno cijenim trud svakog hafiza, ali kada hafiz postane dječak u godinama hafiza Ishaka, zahvalnošću moramo obuhvatiti njegove roditelje, muhaffiza, školske drugare, učitelje i sve ostale koji su bili na usluzi hafizu u periodu učenja hifza. Ima hajra u našoj domovini i bit će ovakvih primjera, ako Bog da, sve više.” – poručio je muftija Kudić.

Iza muftijine besjede usljedilo je učenje odlomaka iz Kur’ana od strane prisutnih hafiza u hafiskoj halki. Hafisku halku su činili: hafiz Amir-ef. Mahić, hafiz Edin-ef. Bukva, hafiz dr. Rifet-ef. Šahinović, hafiz Muamer-ef. Okanović, hafiz Sulejman-ef. Hašić, hafiz Adnan-ef. Salihagić, hafiz Semir-ef. Bušatlić, hafiz Muharem-ef. Šeperović, hafiz Ajdin-ef. Okić, hafiz Ajdin-ef. Halilić i Affan Bukva. Na kraju je mladi hafiz Ishak Softić proučio kratke sure, a zatim je njegov muhaffiz hafiz Amir-ef. Mahić proučio hafisku dovu.

Prije dodjele hafiske diplome i zvaničnog proglašenja Ishaka Softićau hafiza Kur’ana Časnog, prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme, hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, koji je čestitajući hafizu, njegovim roditeljima i muhaffizu veoma inspirativno i poticajno govorio o vrijednostima hifza i hafiza, te nagradama koje zaslužuju oni koji se ovom najposebnijem ibadetu posvete.

“Divan je osjećaj biti danas u ovoj lijepoj džamiji ovim posebnim povodom. Gledajući u ovu halku hafiza, ne mogu a da ne primijetim da su to sve mladi ljudi, koji su u ranoj mladosti postali hafizi. Naša Islamska zajednica u punom kapacitetu daje podršku hifzu i hafizima, a čestiti reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović nam je zaista u tome velika podrška. Posebno je značaj ovakav događaj i ovakav povod u tzv. povratničkim sredinama, gdje je fokus na očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta primaran, drago nam bude kada primijetimo da izlazimo iz zone očuvanja u prostor unapređivanja identitetskih normi. Čestitam hafizu Ishaku, njegovim roditeljima, cijenjenom muhaffizu, uvaženom muftiji i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom postignuću.” – rekao je u svom obraćanju izaslanik reisu-l-uleme hafiz Mensur-ef. Malkić, koji je potom uručio diplomu hafiza Kur’ana Časnog hafizu Ishaku Softiću i tako ga promovisao u novog čuvara Božije knjige.

Hafiz Ishak Softić je rođen 2009. godine i sin je hadži Hajrudina i Sabine. Završio je sedmi razred osnovne škole u Kozarcu. Polaznik je mekteba džemata Kamičani i škole hifza koju vodi njegov muhaffiz hafiz Amir-ef. Mahić. Hifz je počeo učiti početkom 2017. godine, kada je bio učenik 1. razreda osnovne škole, a učenje Kur’ana napamet je okončao 15. jula 2021., kada je imao 11 godina. Naredne dvije godine posvetio se temeljitoj sistematiziciji naučenog Kur’ana i predano se pripremao za izlazak na Komisiju za hifz. Hifz je polagao u periodu od 12. do 26. jula 2023. godine pred komisijom u sastavu: hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, hafiz Haso-ef. Popara, hafiz mr. Salih Halilović, hafiz mr. Sadrudin Išerić i hafiz mr. Hamza-ef. Lavić.

More in Medžlisi