Povežite se s nama

Najava

Tezkiretnama: Sadik-ef. Ribić – čuvar vakufa i zajednice

Program sjećanja će se održati u srijedu, 20.12.2023. godine u 19 sati u velikoj sali Muftijstva bihaćkog u Bihaću.

Sadik-ef. Ribić je bio imam, profesor i alim, a na području Bosanske krajine, posebno u toku II svjetskog rata i postratnim godinama, nositi sve ove dužnosti je značilo, uglavnom, nositi se s iskušenjima teškog rada, siromaštva i neslobode. S tim se nosio veoma hrabro, odvažno i odlučno Sadik-ef. Ribić. Istraživači koji su se bavili Islamskom zajednicom na području Bihaća smatraju da je efendija Ribić jedan od najzaslužnijih ličnosti za jačanje vakufa na području nekadašnjeg Odbora, sadašnjeg Medžlisa IZ Bihać.

U skladu sa programom Tezkiretname – institucionalnog obilježavanja datuma vezanih za ličnosti značajnih za islam, muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, koji je Rijaset IZ u BiH pokrenuo 2021. godine, Sadik-ef. Ribić je uvršen u red ličnosti koji su od posebnog značaja za Medžlis IZ Bihać i Muftijstvo bihaćko. S obzirom da se ove godine obilježava 30 godina od obnove rada Muftijstva bihaćkog i 30 godina od preseljenja na ahiret Sadik-ef. Ribića, Muftijstvo bihaćko i Medžlis IZ Bihać organiziraju program sjećanja na Sadik-ef. Ribića.

Program sjećanja će se održati u srijedu, 20.12.2023. godine u 19 sati u velikoj sali Muftijstva bihaćkog u Bihaću. Ovaj program je otvoren za širu javnost. Prisutnom skupu će se obratiti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a bit će predočeni dokumenti i informacije o velikom doprinosu Sadik-ef. Ribića radu Islamske zajednice u cjelini sa posebnim osvrtom na njegov vizionarski pristup u zaštiti vakufa.

More in Najava