Povežite se s nama

Medžlisi

U Bihaću održan seminar o značaju porodice za studentice i koordinatorice Odjela za brak i porodicu

Muslimanska porodica je ta koja promovira porodične vrijednosti, poštivanje starijih, samilost prema mladima, odgoj i vaspitanje djece, te kao najvižniji početak, odabir svog bračnog druga

U organizaciji Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Bihać, a u povodu mjeseca porodice, održan je seminar za koordinatorice džemata Medžlisa IZ Bihać i studentice Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću pod nazivom “Porodica i svijest o njenoj odgovornosti”.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać i savjetnik/teolog pri savjetovalištu Mensur-ef. Ćehić je govorio na temu “Porodica u islamu” osvrnuvši se na vrijednosti koje proističu iz islamskog poimanja porodice.

„Kriza postmodernizma je zahvatila sve segmente našeg društva, a ogleda se u narušenom autoritetu roditelja, povećanoj stopi porodičnog nasilja, manjoj komunikaciji među bračnim parovima i djecom. Muslimanska porodica je ta koja promovira porodične vrijednosti, poštivanje starijih, samilost prema mladima, odgoj i vaspitanje djece, te kao najvižniji početak, odabir svog bračnog druga.“ – istakao je Mensur-ef. Ćehić.

O porodici kao emanetu od Gospodara je govorila mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu i voditeljica Savjetovališta MIZ Bihać. Ona je istakla da je porodica vrijednost koju često zanemarujemo ponaviše zbog toga što ne shvatamo njen veliki značaj.

„Djeca su od našeg Gospodara pošiljka s označenom vrijednošću, povjereno dobro koje se nekome daje na čuvanje, te se prema tom dobru moramo i posebno odnositi. Nekada čuvamo vrijedne poklone, a zaboravljamo da je dijete najbolji poklon od Stvoritelja i da taj poklon čuvamo, njegujemo, vodimo računa o njemu, odgajamo ga na najbolji mogući način kako bi postigli roditeljski autoritet i odgojili dobrog pojedinca za zajednicu“ – kazala je mr. Terzić.

Aida Nanić, bachelor socijalne pedagogije i duhovne skrbi se obratila sa temom: “Mama i ja – cijeli svijet”. Ona je pojasnila značajan ljubavi u međusobnoj komunikaciji, ali i značaj postavljanja pravila, koja su važna za boje razumijevanje života.

„Postavite određena pravila i granice svojoj djeci, jer ih tako učite poštivanju pravila na koja će sutra nailaziti u svom životu. Cijenite, grlite, ljubite svoju djecu i imajte vremena za njih kada im najviše trebate. Odradite ono što je do vas i pokažite vlastitim primjerom dobre smjernice života.“ – poručila je Nahić.

Savjetovalište za brak i porodicu je otvoreno s ciljem afirmacije braka i bračnih vrijednosti, odnosno borbe za očuvanje porodice i pružanje podrške našim mladima, te je do sada postiglo značajne rezultate i pružilo veliku pomoć mladim bračnim parovima i svima koji su iskazali potrebu za razgovorom i usmjerenjem.

More in Medžlisi