Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

U Bihaću održano savjetovanje o vakufima

Mnogo je izazova koji nas očekuju u narednom periodu i neophodno je da se pravno i  na druge načine pozabavimo vakufima Islamske zajednice.

Vakufska direkcija u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću je upriličila redovno godišnje savjetovanje sa rukovodstvom medžlisa i sekretarima o vakufskoj problematici. Na ovom savjetovanju su govorili direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović i stručni savjetnik za pravne poslove Huso Salihović. Na savjetovanju je prisustvovao i prisutnima se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

„Zadovoljstvo iskazujem što je danas u Bihaću upriličeno ovo važno savjetovanje. Ovo je jedan podrstrek i zamah kojeg Vakufska direkcija čini da se i na našem muftijstvu naprave značajniji iskoraci u rješavanju vakufske problematike. Vakufska direkcija na čelu sa cijenjenim direktorom hafizom Zajimovićem je učinila mnogo na promociji vakufa u Bosni i Hercegovini, na pokretanju novih vakufa i revitalizaciji vakufa u skladu sa vremenom i prostorom u kojem živimo. Uzvišeni Gospodar kada primi neki vakuf, On taj vakuf učini korisnim i njegova vrijednost se u kontinuitetu multiplicira. Želim da naši imami i vjeroučitelji češće govore o vakufima, a posebno o vakufima koji će imati vrijednost i koji će se koristiti u interesu islama i muslimana. Mnogo je izazova koji nas očekuju u narednom periodu i neophodno je da se pravno i  na druge načine pozabavimo vakufima Islamske zajednice.“ – kazao je u svom obraćanju muftija Kudić.

O provođenju kompletne procedure kod predmeta koji tretiraju vakufsku imovinu i sistem izvještavanja je govorio Huso Salihović. On je poseban fokus stavio na problematiku sa kojom se susreće Vakufska direkcija kod nekompletiranja procedura, te o nužnosti postupanja po procedurama.

„Svake godine vakufska direkcija organizira susrete sa odgovornim ljudima u našim medžlisima, a teme o kojima govorimo su one koje uočimo da je važno da ih dodatno pojasnimo svima onima koji rade na čuvanju i unapređenju vakufske imovine. Proces uvakufljenja od 1996. godine je u velikom zamahu, tako da imamo oko 1800 uvakufljenja, ali ono na čemu moramo dodatno poraditi jesu pravne norme koje možda nismo u cjelosti proveli, nismo iskoristili taj vakuf. Mi na našoj stranici imamo jedinstveni registar naših vakifa, ali su na tom spisku samo oni vakifi koji su završili kompletnu proceduru koja je propisana. Ono na što smo posebno osjetljivi i na što nemamo nikakve tolerancije jeste nepoštivanje potrebnih procedura oko uvakufljavanja, korištenja vakufske imovine, a ono što sigurno ne možemo tolerisati jeste transformacija vakufske imovine bez da se ispoštuju sve neophodne procesure. Vakufska direkcija pravi redovne izvještaje saradnje sa svakim medžlisom i muftije će imati na raspolaganju informacije o tome. Vakufska direkcija svaki mjesec obradi približno 250 predmeta koje dostavlja Upravnom odboru, Rijasetu i Vijeću muftija, što je zaista ogroman posao i s toga je važno da medžlisi odrade svoj dio posla i da procedura mora biti u cjelosti ispoštovana.“ – rekao je u svom obraćanju Huso Salihović.

Uz zahvalnost muftiji Kudiću na veoma dinamičnim aktivnostima i radu na afirmaciji vakufa, o strategiji razvoja vakufa je govorio direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović. On je govorio o važnosti strategije vakufa, te o nužnosti unapređenja prisutpa vakufu i vakufskoj imovini.

„Vakuf je nastao kao sloboda izbora naših vakifa, a mi danas kada govorimo o vakufu govorimo punim ustima i s pravom se pohvalimo da imamo vakife koji dobrovoljno i draga srca izdvajaju svoju imovinu na Božijem putu. Vakufska direkcija nastoji sa predstavnicima muftijstava i medžlisima iznaći rješenja za sve ono što se stavlja pred nas, a vaša dodatna ažurnost će svakako doprinijeti boljoj zaštiti vakufa. Kada putujemo iz Sarajeva prema Krajini i u drugim našim mjestima samo brojimo naše perspektivne vakufe, što je veliki naš uspjeh, ali i velika odgovornost. Prevažno je da razumijemo da se ne smijemo zaustaviti činom uvakufljenja jednog projekta. Kada se zadovoljimo, mi ćemo stati. Uvijek moramo ići naprijed, moramo unapređivati naš vakuf i koristiti ga onako kako je predviđen vakufnamom. Vrlo važno je da poštujemo procedure, jer greške se dešavaju, a što više poštujemo procedure manje će biti grešaka. Izazov s kojim se suočavamo jeste da nam je potrebno mnogo pameti i energije da upravljamo vakufima kojih svaki dan ima više. Strategija razvoja vakufa je dokument koji je u fazi pripreme. Dobro smo odmakli sa njenom pripremom, a uskoro kada ga završimo bit će to vodilja za naše desetogodišnje djelovanje. 40.000 dunuma zemlje trenutno ima u posjedu vakufa, a posebno je važno procijeniti koliko postojeći titular može upravljati vakufom koji se uvakufljuje. Vakuf je živa materija i zato se mora vakufu pristupati veoma odgovorno i vizionarski.“ – istakao je direktor Zajimović.

Moderator savjetovanja je bio rukovodilac Službe za administrativno-prave i finansijske poslove Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begić, a prisustvovali su i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić i direktor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović, glavni imami, predsjednici medžlisa, sekretari i upravitelji vakufa pri medžlisima. Savjetovanje je upriličeno na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Nakon izlaganja uvodničara, uslijedile su diskusije koje su u velikoj mjeri obogatile današnje savjetovanje.

More in Muftijstvo bihaćko