Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić priredio prijem za najmlađeg hafiza u Bosni i Hercegovini Davuda Puškara

Poželio sam mu mnogo uspjeha u životu i zamolio da se ustraje u njegovom praćenju, te da se posebno uvaži jedna važna činjenica: da je on dijete kao i svako drugo i da mu treba omogućiti odrastanje kao i ostaloj djeci, ali u duhu moralnih vrijednosti i posvećenosti Kur’anu Časnom.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio je prijem za najmlađeg hafiza trenutno u Bosni i Hercegovini Davud Puškara, njegovog oca Jasmina i muhaffiza hafiza dr. Rifeta Šahinovića. Mladi hafiz je pred muftijom Kudićem, koji također nosi tu časnu titulu, proučio nekoliko ajeta, a zatim podijelio svoja iskustva u učenju Kur’ana napamet.

“Dragocjeno mi je iskustvo bilo čuti od roditelja hafiza Davuda Puškara na koji način je uspio motivirati svoje dijete i usmjeriti ga ka učenju Kur’ana napamet. Pored Božije milosti, koja je u svemu presudna, roditelji i muhafiz su mu posvetili mnogo truda, ljubavi i podrške. Primjetno je da je u sredinama u kojima muslimani žive kao manjine ili kao doseljenici, više vremena provode sa svojom djecom osjećajući obavezu prema njima da im usade vrijednosti vjere i ljubavi prema domovini. Dok se često mi koji živimo u našoj domovini opustimo sa djecom računajući da škola, mekteb, prijatelji i drugi faktori uticaja dovoljno čine i da roditeljski angažman nije presudan. Drago mi je da je Jasmin-ef. Puškar naš učenik iz Cazinske medrese i da je njegov sin sada najmlađi hafiz Kur’ana Časnog u našoj domovini. Poželio sam mu mnogo uspjeha u životu i zamolio da se ustraje u njegovom praćenju, te da se posebno uvaži jedna važna činjenica: da je on dijete kao i svako drugo i da mu treba omogućiti odrastanje kao i ostaloj djeci, ali u duhu moralnih vrijednosti i posvećenosti Kur’anu Časnom.” – poručio je muftija Kudić.

Hafiz Davud Puškar se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu i zahvalio se svojim roditeljima i muhaffizu, kao i komisiji koja ga je preslušavala, kao što se zahvalio na prigodnom poklonu kojeg mu je uručio muftija Kudić.

“Uvijek mi je učenje Kur’ana predstavljalo veliko zadovoljstvo. Osjećao sam nekada i opterećenje, ali nikada nisam pomislio da odustanem. Tu su uz mene uvijek bili moji roditelji, moj muhafiz i naravno moji prijatelji. Posebno mi je drago bilo kako su me dočekali moji nastavnici i prijatelji iz razreda u Švicarskoj. Oni su sretni zbog mene i ponosni na mene. Kada završim osnovnu školu planiram upisati medresu u Cazinu. Znam da ima dosta medresa, ali kada god dođem u Bosnu i u Cazin, sa svog prozora gledam tu lijepu zgradu i jedva čekam da u nju dođem i budem učenik medrese. Hvala muftiji hafizu što mi je ispričao kako je on učio Kur’an napamet i što mi je dao nekoliko dobrih savjeta kako da čuvam Kur’an. Volio bih kada bi uspio u tome, ako Bog da. Zahvaljujem se i na poklonima koje mi je darovao.” – rekao je hafiz Davud Puškar kroz svoj razgovor s muftijom i prisutnima.

Hafiska dova hafizu Davudu Puškaru je upriličena u subotu, 23.12.2023. godine u džamiji džemata Puškari u Cazinu u prisustvu brojnih hafiza, prijatelja i rodbine. Izaslanik reisu-l-uleme je bio hafiz mr. Salih-ef. Halilović, imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu i član Komisije za hifz. Muftija Kudić nije prisustvovao dovi zbog obaveze prisustva na sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je održana istog dana kada i dova. Ispred muftije Kudića, prisutne je poselamio i čestitke uputio direktor Cazinske medrese prof. Zuhdija Handanović.

More in Muftijstvo bihaćko