Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa delegacijom ambasade Republike Turske

Upoznavati različite kulture, upoznavati sisteme i ljude, graditi veze i mostove sa ljudima iz svih dijelova svijeta, a pogotovo sa onim zemljama sa kojima nas veže i vjera i kultura i historija, je od velike važnosti.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je u svom uredu u Bihaću sa predstavnicima ambasade Republike Turske u Sarajevu, a koji su boravili u posjeti Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Delegaciju su činili ataše za kulturu i turizam Ahmet Atabas, ataše za obrazovanje Faruk Berat Akçeşme i direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman. Sastanku je prisustvovao i direktor medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu prof. Zuhdija Handanović.

“Obrazovanje i kultura je uvijek tema o kojoj moramo govoriti, na kojoj moramo raditi i na kojoj moramo ostvarivati različite vidove saradnje. Zahvalan sam našoj braći i prijateljima iz ambasade Republike Turske u Sarajevu koji su nas posjetili, te nam prenijeli mogućnosti koje se nude našim učenicima i studentima u Turskoj. Međunarodna razmjena učenika i studenata je od velikog značaja za našu zemlju i za obrazovanje i kulturu u cjelini. Upoznavati različite kulture, upoznavati sisteme i ljude, graditi veze i mostove sa ljudima iz svih dijelova svijeta, a pogotovo sa onim zemljama sa kojima nas veže i vjera i kultura i historija, je od velike važnosti. Također smatramo veoma korisnim da naša djeca dobiju kvalitetne programe i nastavnike za učenje jezika, a jedan od nama važnih jezika je i turski jezik, s obzirom i na činjenicu da je veliki broj naše uleme u proteklom periodu pisao svoje radove na turskom jeziku, a ti radovi su nam od velikog značaja.” – izjavio je muftija Kudić.

Članovi delegacije ponaosob su predstavili resore za koje su zaduženi, te su se zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i veoma korisnom razgovoru. Istakli su da je Republika Turska kao država spremna ulagati u obrazovanje i podržavati programe kulture u Bosni i Hercegovini, a posebno to žele činiti u narednom periodu na području Bosanske krajine. Sa direktorom Cazinske medrese su razgovarali o podršci programima razmjene učenika, stipendiranja učenika, te o podršci učenja turskog jezika za učenike koji to budu željeli u sklopu vannastavnih aktivnosti u medresi.

More in Muftijstvo bihaćko