Povežite se s nama

Medžlisi

U Bosanskom Novom otvorene nove prostorije medžlisa i prikazan film o mezarju Jablanica

Drago mi je da su i međuljudski odnosi u dobroj mjeri unaprijeđeni, što me istinski raduje.

U utorak, 19. decembra 2023. godine, u Bosanskom Novom su otvorene nove prostorije Medžlisa Islamske zajednice. Ovom svečanom otvorenju prisustvovao je i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, zajedno sa direktorom medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu prof. Zuhdijom Handanovićem i sekretarom Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begićem. Pored svečanog dijela, muftija Kudić je čestitao rukovodstvu ovog medžlisa na čelu sa predsjednikom g. Amirom Imširovićem i glavnim imamom Haris-ef. Ahmićem. Također, muftija Kudić se zahvalio članovima Izvršnog odbora na dobroj saradnji i njihovom doprinosu stabilizaciji prilika u radu medžlisa.

Nakon ovog dijela programa, pomenuti su klanjali jacija-namaz u Gradskoj džamiji u Bosanskom Novom, a potom prisustvovali promociji dokumentanog filma ” Harem Jablanica”, koji govori o sudbini mezarja Jablanica koji se nalazi u samom centru grada. Autor filma je prof. Haris Kajtezović, profesor historije koji je studije okončao u Turskoj.

“Danas sam veoma sretan što u našem medžlisu imamo dva lijepa povoda da se susretno i da ugostimo nama drage goste. Svečano otvorenje novih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Novi i promocija dokumentarnog filma “Harem Jablanica”. Zahvalan sam cijenjenom muftiji Kudiću, direktoru naše Cazinske medrese, predstavnicima LOT tima Banjaluka, predsjedniku Merhameta Banjaluka, članovima Izvršnog odbora na čelu sa našim predsjenikom kao i svima ostalima koji su prisustvovali promociji ovog filma. Drago mi je da smo također stavili u funkciju nove prostorije za rad našeg medžlisa. Čestitam prof. Kajtezoviću na odličnom filmu. Zahvalan sam mu što nas je podsjetio na historiju ovog mezarja, što nas je podsjetio na novljane koji su bili ugledni građani ovog grada, o statusu ovog mezarja danas i njegov značaj za muslimane ovog grada. Status ovog mezarja jeste da je ono gruntovno na Islamskoj zajednici, a katarstarski na općini Novi Grad. Šezdesetih godina, tadašnje komunističke vlasti su kroz sredinu ovog mezarja prosjekli široku stazu i u sred mezarja izgradili spomenik “Majka partizanka”. Danas nastojimo putem raznih akcija i učešća naših ljudi da održavamo ovo mezarje i ovaj film je doprinos čuvanju ovog mezarja i brige o njemu.” – poručio je glavni imam Haris-ef. Ahmić

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, istakao je da je zadovoljan onim što je vidio u Bosanskom Novom i da očekuje brojne uspjehe u radu ovog medžlisa.

“Drago mi je bilo kada sam ušao u salu i primijetio veliki broj omladine, djece i naših džematlija, što potvrđuje da ovaj grad imam perspektivu i da naš narod u ovom gradu ima budućnost. Odlučnost i spremnost da se vrate i djeluju sa našim narodom, imami su pokazali visoku svijet patriotizma i ljubavi prema vjeri i domovini. Drago mi je da su i međuljudski odnosi u dobroj mjeri unaprijeđeni, što me istinski raduje. Čestitam rukovodstvu medžlisa kao i autoru filma prof. Kajtezoviću što vode brigu o kulturno-historijskom naslijeđu našeg naroda.” – poručio je muftija Kudić.

Po povratku sa studija iz Istanbula prof. Haris Kajtezović je istraživao natpise na nišanima mezarja Jablanica i nakon što je prikupio dovoljno građe upustio se u pisanje scenarija i u saradnji sa studion Din i Amirom Memić snimio ovaj film, dok je podršku ovom filmu dao Medžlis IZ Bosanski Novi.

“Harem Jablanice predstavlja jednu tragičnu priču, kako sa aspekta naše lokalne zajednice, tako i sa generalnog historijskog aspekta. Harem Jablanice je nacionalni spomenik koji se nalazi u Bosanskom Novom i ima značajnu izvornu i snažnu simboličnu vrijednost. U haremu se nalazi oko 400 nišana od kojih trenutno najstariji pronađeni datira iz 1790. godine, a najmlađi iz 1955. godine. Neki od ovih nišana su veoma specifični po pitanju ornamenata i ratnih motiva, koji se rijetko viđaju u ostatku Bosne i Hercegovine, a natpisi su pisani na arapskom, perzijskom i turskom jeziku. Upravo zbog ove historijske vrijednosti, a i načina na koji je ovaj lokalitet devastiran sa namjerom, priča o Haremu Jablanice je zaslužila da bude ispričana. Vjerujem da smo upravo to i postigli sa premijerom dokumentarnog filma o lokalitetu. Zahvaljujem svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, kao i onima koji su došli na premijeru danas, posebno cijenjenom muftiji Kudiću.” – poručio je prof. Kajtezović.

Dokumentarni film možete pogledati na ovom linku: https://youtu.be/bUY3d6vPAS0

Fotografije: Foto Memić

More in Medžlisi