Povežite se s nama

Hutbe

Bajramska hutba muftije Kudića: Najbolji su oni koji su najviše svjesni Uzvišenog Boga

Koliko smo doživjeli ramazan, vidjet ćemo u narednim mjesecima kada se očekuje od nas da i dalje Kur’an učimo, namaz klanjamo i o bližnjem brinemo.

Centralna bajramska svečanost Muftijstva bihaćkog je održana u Gradskoj džamiji u Bihaću. Bajram-namaz  je predvodio i bajramsku hutbui kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kiudić. Hutbu muftije Kudića prenosimo u cjelosti, kao i djelić atmosfere iz Gradske džamije u fotografijama.

Allah, dž.š., je na ovom svijetu svemu dao mjeru. Tako nam je dao iz Svoje blagodati da imamo dovoljno svega u onoj mjeri koliko nam je potrebno. Imamo dovoljno čistog zraka da dišemo, dovoljno vode i hrane da živimo. Zemlju nam je učinio prostranom da po njoj hodimo; more, rijeke i planine da ih osvajamo i s njihovim blagodatima da se koristimo.
Uzvišeni Gospodar je propisao muslimanima određene obrede koje moraju izvršavati, neke su preporučene a za neke je ostavljen izbor čovjeku da ih čini ili ne. Propisao nam je pet dnevnih namaza u svakom danu, džumu-namaz jednom sedmično i ramazan jedan mjesec u godini, a zekat i hadž ako smo u mogućnosti. U svemu nam je Uzvišeni Allah dao određenu mjeru.

On, Svevišnji, kaže u suri Rahman:

ووضع الميزان

„On je svemu dao vagu.“

Prenosi se da je neki čovjek upitao Allahovog poslanika:

“Šta misliš, ako budem klanjao samo propisane namaze, postio ramazan, smatrao dozvoljenim ono što je dozvoljeno, i smatrao zabranjenim ono što je zabranjeno, i ne budem ništa više na to dodao, da li ću ući u Džennet?” ‘Da’, odgovori mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.“ (Hadis bilježi Muslim)

Ramazan je najodabraniji mjesec u godini i shodno hadisu u kojem se kaže da kada bi ljudi znali njegove blagodati poželjeli bi da traje cijelu godinu. Međutim, Uzvišeni Allah iz svoje milosti propisao je post samo jedan mjesec u cijeloj godini dana. To je dovoljno da u njemu osnažimo svoj duhovni vjerski identitet te da u mnogim dunjalučkim izazovima razumijemo najvažnije vrijednosti koje nas obavezuju da o njima razmislimo. Najveća vrijednost jeste da spoznamo Uzvišenog Gospodara, da se Njemu predamo i da sve što činimo bude u Njegovo ime i za Njegovo zadovoljstvo.

U mjesecu ramazanu naučili smo kako se sustezati od hrane, pića i svih prohtjeva. Bili smo puni razumijevanja za one kojima je bila potrebna pomoć te smo shvatili da su među nama najbolji oni koji su najviše svjesni Uzvišenog Boga, a da su najplemenitiji oni koji najviše pomažu drugima, koji su krjeposni i koji su lijepog morala.

Saznali smo kako se čuvati lošeg govora, manje govoriti a više slušati i da su zadovoljstvo i sreća prisutni samo onda kada ih dijelimo s drugima.

Koliko smo doživjeli ramazan, vidjet ćemo u narednim mjesecima kada se očekuje od nas da i dalje Kur’an učimo, namaz klanjamo i o bližnjem brinemo.

Mnogo je dimenzija koje su obilježile ramazan, ali ću ovom prilikom izdvojiti tri.

Prva od njih je početak druge polovine ramazana kada se prisjećamo Bitke na Bedru u kojoj se nalazi najveća inspiracija za brojčano male narode. Svaki narod koji želi uspjeh mora izliječiti svoje bolesti i pobijediti svoje unutarnje slabosti; učiniti sve da se sačuva jedinstvo i biti spreman na najveću žrtvu; a na kraju znati da pomoć i pobjeda dolaze jedino od Allaha.

Allah, dž.š., kaže:

ولقد نصركم الله ببدر و انتم اذلة فاتقوا الله لعلكم تشكرون

„ Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni.“

Ne može se uspjeti ako nismo zahvalni Bogu, a zahvalni smo ako izvršavamo dužnosti koje su nam propisane.
Druga dimenzija je velikodušnost i širokogrudnost koju Muhammed, a.s., pokazuje naspram svojih protivnika ulaskom u Meku, kada daje opću amnestiju svima redom, riječima: „Idite, sada ste slobodni.“ Time je pokazao da ne treba nikoga osuđivati po pitanju njegove vjere. Njegov je izbor hoće li vjerovati ili ne. Cilj uzvišene vjere islama je da osvaja srca, a ne da porobljava narode.

Treća dimezija jeste da Allah nagrađuje za svako djelo, bilo malo ili veliko, ako se uradi u njegovo ime. Samo radi Allaha jedan dan postiti, jedan namaz klanjati, jednu sadaku podijeliti ne može se ničim na ovome svijetu izmjeriti. Cilj ibadeta jeste da ih Allah primi i na Sudnjem danu vrednuje. Jedan od znakova da su nam naša djela primljena jeste ako se vidi da smo promijenili svoj odnos prema drugima, jer kada Allah zavoli svoga roba, On obavijesti stanovnike nebesa i kaže im da je zavolio tog čovjeka i naredio njima da ga i oni zavole, a zatim tu ljubav spusti među ljude. Pa i ovaj Bajram je prilika da čovjek u radosti ovog dana zamoli Allaha da mu oprosti grijehe i da sačuva njegovu porodicu.

Drugi dan bajrama je dan šehida u kojem ćemo posjetiti šehitluke i proučiti Fatihu pred njihove duše, svjesni činjenice da je narod koji zaboravi svoje šehide osuđen da mu se ponove iskušenja.

Naka nam dani Bajrama prođu u radosti s našim najdražima i da zajedno slijedimo put dobra koji ćemo dijeliti jedni s drugima.
Svima vama, draga braćo moja, upućujem čestitku za bajram riječima,

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

More in Hutbe