Povežite se s nama

Hutbe

Hutba muftije Kudića u Oslu: Dužnost je čuvati vjeru, ljubiti domovinu i biti zahvalan onima koji su nas prihvatili

Islamska zajednica Bošnjaka Norveška jedna je od najorganiziranijih zajednica u Evropi, koja ima veliki ugled u ovom društvu. Kraljevina Norveška je prijateljska zemlja, zemlja kojoj trebamo biti zahvalni. Zato budite korisni građani ove zemlje.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, boravio je u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj. Tom prilikom je predvodio i džuma-namaz i kazivao hutbu u džematu u Oslu. Hutbu muftije Kudića vam prenosimo u cjelosti:

Na samom početku, želim da vam prenesem selame od našeg poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine uvaženog reisul-uleme dr. Husejn-ef. Kavazovića, uz njegovu dovu dragom Bogu da vam podari snagu i Svoju pomoć u svim hairli poslovima. Ustrojstvo i rad Islamske zajednice definiran je Ustavom, u kojem se kaže da je Islamska zajednica jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te Bošnjaka izvan domovinskih zemalja i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.

Osnivanjem prvog džemata 1994. Godine, a potom i drugih džemata diljem Kraljevine Norveške, Bošnjaci su se institucionalno organizirali s namjerom da sačuvaju svoj vjerski identitet, posebno da sačavaju svoju djecu od potpune asimilacije, te kako bi se lakše integrirali u različitu kulturološku sredinu.

Naši džemati, koji su bili organizirani prije izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, nisu tada bili svjesni da će oni postati centri koji su bili najveća podrška i utočište našim izbjeglicama. Džemati su tada imali ulogu i humanitarne organizacije; bili su mjesta gdje se prikupljala pomoć i bili su prva stanica našim izbjeglicama. Ovo govorim jer sam i sam tome svjedočio kao imam u džematima Ulm, Ravensburg i Tuttlingen u SR Njemačkoj . U tim je godinama pokrenuta inicijativa o krovnoj organizaciji koja bi uvezala sve naše džemate. I evo, već više od tri decenije svi naši džemati su najbolji reprezent autentičnog tumačenja dini-islama i najbolji čuvari tradicijskih vrijednosti Bošnjaka muslimana.

Postoje tri vrijednosti koje ovom prilikom želim posebno naglasiti, a koje svaki Bošnjak mora razvijati i unapređivati.

Prva je pripadnost islamu.

Ovdje u vašem gradu gotovo punih trideset godina vi svjedočite svoju pripadnost dini-islamu. Čvrsto čuvati vjeru i istrajati na tom putu postaje dužnost. Poslanik Muhammed, a.s., je rekao:

Ustinu, Allah ima svoje posude na zemlji, a to su srca. Najdraže su mu o­ne posude koje su najčišće, najčvršće i najtanje. Najčišće su one koje su čiste su od grijeha, najčvršće su one koje su čvrste u vjeri, i najtanje su one koje su tanke (nježne) prema braći, odnosno prema sestrama.” (Taberani)

Da bismo bili čvrsti u vjeri, klonili se grijeha i lijepo postupali prema ljudima, trebamo uzeti Kur’an u svoje ruke, donijeti ga u svoju porodicu i čitati njegove stranice, jer je Kur’an uputa, vodič, radost naših srca i ispravan put. Božiji poslanik Muhammed, a.s., je rekao:

أبشروا أبشروا أليس تشهدون أنْ لا إله إلا الله، وأنّي رسول الله؟ قالوا: بلى، قال: إنّ هذا القرآن سببٌ -أي حبلٌ- طرفُهُ بيد الله، وطرفُهُ بأيديكم فتمسّكوا به، فإنّكم لن تضلوا ولن تهلكوا بعده أبدًا

“Radujte se, radujte se! Pa zar vi ne tvrdite da nema boga osim Allaha i da sam ja Božiji poslanik?! Tvrdimo, Allahov Poslaniče, rekli su ashabi. Poslanik reče: Ovaj Kur’an je uže. Jedan kraj je u Allahovoj ruci, a drugi je u vašim rukama, pa ga čvrsto držite. Nećete zalutati niti ćete propasti poslije njega.“

Druga vrijednost je održavati konstantne veze sa svojom domovinom i mjestom svoga porijekla.

Bosanska dijaspora je do sada pokazala visok stepen odgovornosti kada je u pitanju patriotizam i ljubav prema Bosni i Hercegovini. Imigracija velikog broja Bošnjaka u posljednja tri desetljeća veoma je unaprijedila džemate i udruženja u svim evropskim zemljama. Sada je vrijeme da se svi maksimalno zalažemo za zemlju koju zovemo Bosna i Hercegovina. To možemo učiniti na različite načine. I kada s porodicom posjetite bosanske gradove, i to je doprinos i ljubav prema domovini.

Predsjednik r. Alija Izetbegović je jednom rekao da smo mi narod koji je obran, tj. kao obrano mlijeko, bez intlektualaca i stanovnika koji su nestajali desetljećima u prošlom stoljeću. Danas u BiH imamo velik broj obrazovanih ljudi, ali imamo i mnogo onih koji odlaze. Žao nam je što odlaze, ali i drago čuti da su se integrirali u naše džemate u dijaspori.

Treća vrijednost je država u kojoj radite, živite i učestvujte u njenom napretku.

Islamska zajednica Bošnjaka Norveška jedna je od najorganiziranijih zajednica u Evropi, koja ima veliki ugled u ovom društvu. Kraljevina Norveška je prijateljska zemlja, zemlja kojoj trebamo biti zahvalni. Zato budite korisni građani ove zemlje.

Jedni drugima pomažite u svakom dobru, dobročinstvu, čestitosti, plemenitosti i bogobojaznosti, a nikada se ne pomažite u kakvom zlu, nasilju, poroku, grijehu i neprijateljstvu i bojte se Allaha, jer Allah strašno i žestoko kažnjava”. (Kur’an, 5: 2).

I na kraju, činjenica je da u svakoj priči o uspjehu postoje ljudi koji su donijeli hrabru odluku. Čestitam svim tim ljudima koji su bili avangarda u formiranju ovih džemata. Sadašnjem rukovodstvu želim puno uspjeha, s molbom Allahu, dž.š., da im djelo ukabuli i na pravoj istini održi.

Oslo, 26.5.2023.

More in Hutbe