Povežite se s nama

Ostale vijesti

Bosanski Novi: Godišnjica podsjećanja na ubijanje mještana naselja Alići – Ekići

Program obilježavanja 31.godišnjice stradanja i ubistva nevino ubijenih stanovnika naselja Alići – Ekići u Bosanskom Novom, upriličen je u subotu, 24. juna 2023. godine.

Prema protokolu, okupljanje je bilo na Centralnom šehidskom mezarju u Blagaj Japri. Prisutnima se obratio mjesni imam Emir-ef. Nuhić, koji je predstavio prisutnima program obilježavanja, te su se nakon učenja Fatihe, prisutni uputili prema naseljima Ekići-Alići, gdje je održan i program ovim povodom.

Programu je prisustvovao izaslanik muftije bihaćkog i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi, predstavnici vlasti iz reda Bošnjaka u ovom gradu, kao i porodice žrtava. Prisutni su bili, također, svi imami iz ovog medžlisa, koji su zajedno sa svojim glavnim imamom Haris-ef. Ahmićem proučili suru Jasin pred duše šehida Bosanskog Novog.

U svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Novi Haris-ef. Ahmić je istakao značaj obilježavanja ovih datuma koji nas podsjećaju i drže budnim, s obzirom da se u ovim danima prije 31. godinu desio zločin, gdje su naši sugrađani poubijani na pravdi Boga samo zato što su bili drugačijeg imena, vjere i nacije.

Prisutnima se također obratio i Bekir-ef. Alić, mještanin ovog naselja koji je preživio stradanja i koji neumorno radi na pribavljanju dokaza i na razne načine vrši pritisak na Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine da rade svoj posao i da osumnjičene za ratne zločine u Bosanskom Novom privedu licu pravde. On je podsjetio šta se desilo u ovim naseljima i predstavio dosadašnje učinke u procesu traganja za žrtvama i privođenju ratnih zločinaca.

Na kraju programa se obratio izaslanik muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, koji je ukazao na važnosti podučavanja djece i omladine o prošlosti.

“Mi kao narod se često opustimo i zaboravimo da je historija učiteljica života. Našoj djeci i potomcima trebamo govoriti o onome što se dogodilo našoj braći i sestrama u Prijedoru, dolini Sane, u Bosanskom Novom i u ovom naselju. Imamo žive svjedoke koji se često ustručavaju govoriti da ih neko pogrešno ne razumije, da se ne pomisli da se promovišu kao žrtve. Nemojte prestati govoriti, dovodite svoju djecu i našu djecu na ove prostore i ispričajte im sve ono kako je bilo prije 1992. i kako je bilo te kobne 1992. Ako Sud ili Tužilaštvo imaju političke pritiske da ne rade svoj posao, onda vi ispričajte priču vašoj i našoj djeci i recite im istinu. Velika je razlika između istine i mržnje. Bez istine, ovaj svijet nema perspektivu, a mržnja nema mjesta među nama, a to dokazujemo i danas, kada pozivamo na zajednički život, na uvažavanje jedni drugih, na saradnju, ali isto tako pozivamo da svi osudimo zločin, da se suosjećamo sa žrtvom i da progonimo zločince. Volio bih da doživimo vrijeme kada će ovo biti realnost.” – poručio je izaslnik muftije bihaćkog dr. Hodžić.

More in Ostale vijesti