Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Bosanski Petrovac: Osposobljavanje žena za učenje Kur’ana i intezivni kurs šivanja

Osnivanjem Odjela za brak i porodicu unutar Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bosanski Petrovac ulogu koordinatorice je preuzela Vanesa Hodžić Hromadžić. Kako ističe, jedan dio aktivnosti koje realizuju usmjerene su na aktivnosti pomoću kojih žene mogu osigurati dodatne prihode.

Koordinatorica Hodžić Hromadžić je pratila projekte preko Omladinske banke, a kao posebnu želju je izdvajala aktiviranje Kursa šivenja u MIZ Bosanski Petrovac.

Za Televiziju BIR je govorila o početku ove aktivnosti, njenom toku i rezultatima.

– U projekat smo uključile tri mlade djevojke, polaznice Škole Kur’ana koje su prethodno prošle Kurs sufare. One su se rado odazvale, te bile potpisnici ovog projekta, a potom su u aktivnost uključene i druge aktivistice Odjela za brak i porodicu – kazala je Vanesa Hodžić Hromadžić.

Kurs je trajao tri mjeseca, a organizatori ističu kako su ostvareni dobri rezultati, te da je priječ o bitnim projektima za žene Bosanskog Petrovca, čega je svjesna i instruktorica Suada Čović iz Bihaća.

– Vidim da se ove aktivistice trude da u ovoj sredini bude različitih dešavanja, pa sam zbog njih i pristala da svake sedmice dolazim iz Bihaća. Ovo je zanimanje koje se može raditi od kuće, a završetak kursa znači da su savladane osnove, te da je to neka vrsta temelja za usavršavanje u ovom poslu – kazala je insruktorica Čović.

Jedna od polaznica ovog Kursa je i medicinska sestra Edina Ramić koja posebnim ocjenjuje druženje sa drugim polaznicama i nove stečene vještine. Ističe kako su ovakve aktivnosti značajne, jer okupljaju različite profile žena.

– Od djetinjstva sam voljela šiti, a nakon ovog Kursa sam to dodatno intenzivirala – kazala je Edina Ramić.

Primarni cilj Odjela za brak i porodicu MIZ Bosanski Petrovac je očuvanje vjere, običaja i tradicije bosanskih žena. Interesa itekako ima, a naročito kada je riječ o učenju Kur’ana.

Anesa Hadžić, polaznica Kursa sufare ističe kako je riječ o posebno vrijednom iskustvu u njenom životu.

– Savladala sam arapsko pismo i dva puta proučila cijeli Kur’an. Uskoro se bliži i hatma-svečanost kojoj se posebno radujem. Zahvalna sam svim kolegicama koje sam upoznala i uz koje sam naučila sufaru

Ove aktivnosti imaju poseba značaj za malu i specifičnu sredinu kakav je Bosanski Petrovac, a ove žene svojim radom i trudom dio su mozaika koji ovaj kraj čini onim što on jeste.

(Preporod.info)

More in Odjel za brak i porodicu