Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

Dr. Safija Malkić u dvodnevnoj posjeti Muftijstvu bihaćkom

Dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijseta Islamske zajednice 8IZ) u Bosni i Hercegovini 13. i 14. aprila upriličila je službenu posjetu Muftijstvu bihaćkom.


Ovom prilikom dr. Malkić posjetila je Rasimu Nanić, majku koja je na ovaj svijet donijela devet sinova, a Bosni darovala dva šehida, r. Nevzeta i generala Izeta Nanića, narodnog heroja. Dr. Malkić je majci Rasimi prenijela selame reisul-uleme i razgovarala sa članovima porodice Nanić. Ova posjeta dio je planiranih ramazanskih posjeta Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ majkama i porodicama šehida.

U Bihaću je dr. Malkić prisustvovala iftaru koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog. Mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, kao organizator iftara istakla je da je posebno radosna zbog činjenice da je ovaj iftar okupio širi krug društveno aktivnih žena, te da su pored koordinatorica za brak i porodicu sa područja Muftijstva bihaćkog, bile prisutne žene iz obrazovnog, društvenog i političkog sektora, a iftar je, između ostalog bio prilika i da se bolje upoznaju. Prisutnima su se obratili dr. Safija Malkić i Hasan-ef. Makić, muftija bihaćki u periodu od 1993. do 2019. godine, a iftaru su prisustvovali i Sabahudin-ef. Begić, sekretar Muftijstva bihaćkog i Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Meždlisa Islamske zajednice (MIZ) Bihać.

okom drugog dana posjete upriličen je obilazak novih prostorija Savjetovališta za brak i porodicu MIZ Bihać. Dr. Malkić održala je sastanak sa članovima stručnog tima Savjetovališta koji čine: Mensur-ef. Ćehić, glavni imam MIZ Bihać i savjetnik teolog u Savjetovalištu, mr. Šuhra Terzić, savjetnica teolog, Nejra Nesimović, porodični savjetnik-psihoterapeut i mr. Zineta Horozović, voditeljica Savjetovališta.

Dr. Malkić je istakla da je ovo drugi radni sastanak sa timom Savjetovališta MIZ Bihać.

– U okviru projekta Rijaseta Savjetovališta za brak i porodicu ovo Savjetovalište je jedno od najuspješnijih, te im tim povodom želimo dati dodatnu podršku za dalji rad i nastavak druge faze projekta – kazala je dr. Malkić.

Glavni imam MIZ Bihać Mensur-ef. Ćehić i savjetnik teolog u Savjetovalištu naglasio je da posebno zadovoljan zbog djelovanja Savjetovališta MIZ Bihać i ostvarenih rezultata.

– Zadovoljstvo mi je što je MIZ Bihać dobio priliku da bude dio pilot projekta Rijaseta IZ za realizaciju Savjetovališta za brak i porodicu. Medžlis je poduzeo niz aktivnosti kako bismo našem timu za Savjetovalište omogućili što bolji i kvalitetniji rad – kazao je efendije Ćehić.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu mr. Šuhra Terzić izrazila je zahvalnost Islamskoj zajednici na ideji i pokretanju Savjetovališta jer za tim postoji stvarna potreba.

– Naši članovi zajednice grcaju u problemima i veoma je lijepo bar otvoriti vrata. Vođeni hadisima koji govore o lijepoj riječi, našim korisnicima ponudimo bar lijepu riječ, saslušamo ih i pružimo savjet – kazala je Terzić.

Zineta Horozović je istakla kako je u protekle dvije godine rada Savjetovalište za brak i porodicu MIZ Bihać bilježi veliki uspjeh. Do sada je obavljeno 559 savjetovanja sa 460 klijenata.

– Ovo je postalo brend Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i raduje me da smo svojim radom i idejama učestvovali u izgradnji tog brenda – kazala je Horozović.

Tokom posjete dr. Malkić obišla je pet porodica na području Muftijstva bihaćkog koje su dobile peto, šesto, sedmo i osmo dijete, te im tim povodom uručila poklon reisul-uleme.

More in Odjel za brak i porodicu