Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić na sastanku sa članovima organizacionog odbora za obilježavanje 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića

Muftija Kudić je na kraju istakao da će Muftijstvo bihaćko odgovoriti svih zahtjevima koji se stave pred Islamsku zajednicu kada je u pitanju reis Čaušević

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, primio je članove organizacionog odbora za obilježavanje 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića. Svake godine 28.decembra, Muftijstvo bihaćko prigodnim sadržajem evocira uspomene na jednog od najznačajnijih ličnosti za naš narod u proteklom stoljeću. Predstavljen je plan obilježavanja, a potom se razgovaralo o smjernicama i idejama koje bi mogle unaprijediti program sjećanja na ovog velikog čovjeka.

“Ovom prilikom se želim posebno zahvaliti članovima udruženja “Džemaludin Čaušević” iz Arapuše pored Bosanske Krupe na afirmaciji lika i djela reisa Čauševića. Kao što sam iskoristio priliku i zahvalio se predstravnicima Grada i Medžlisa IZ Bosanska Krupa na podršci u realizaciji aktivnosti o reisu Čauševiću. Ove godine svečanom akademijom ćemo se sjetiti ovog velikana, ali njegova ustrajna borba za afirmaciju obrazovanja, za prava žena i za borbu protiv iseljavanja našeg naroda je naša trajna preokupacija i izazovi s kojima se mi danas susrećemo. Reis Čaušević nije samo historijska figura koje se sjećamo kako bi mu proučili dovu, već je njegov život i njegova borba nama svima velika inspiracija. Drago mi je da će na ovoj svečanoj akademiji govoriti i muftija Edhem-ef. Čamdžić, simbol povratka našeg naroda na područje Muftijstva banjalučkog i neumorni borac za prava našeg naroda.” – poručio je nakon sastanka muftija Kudić.

Istaknuto je da će se svečana akademija održati u Kulturnom centru u Bosanskoj Krupi u četvrtak, 28.12.2023. godine sa početkom u 19 sati, a gost predavač će biti bivši muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić. Kulturno-vjerski program će izvesti članovi hora medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina.

Na sastanku su tematizirane i ideje koje bi mogle osnažiti sjećanje na ovog velikana i staviti njegov životni put u fokus brojnih savremenih tokova. Razgovaralo se o nužnosti postavljanja kustosa pri spomen kući u Arapuši, angažman doktoranata za izučavanje i istraživanje neistraženog o reisu Čauševiću, ustanovljenje nagrade koja će nositi njegovo ime, te da se održavaju povremena tematska predavanja o pitanjima o kojima je govorio reis Čaušević, a koja su i danas veoma aktuelna.

Muftija Kudić je na kraju istakao da će Muftijstvo bihaćko odgovoriti svih zahtjevima koji se stave pred Islamsku zajednicu kada je u pitanju reis Čaušević, te je najavio da je u kontaktu sa glavnim imamom i gradonačelnikom Bosanske Krupe predvidio da naredna posjeta reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića bude Bosanskoj Krupi i spomen kući reisa Džemaludin-ef. Čauševića.

More in Muftijstvo bihaćko