Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa muftijom zeničkim hafizom Mevludin-ef. Dizdarevićem

U ovih nekoliko dana koji slijede su u toku završne pripreme za otvorenje rekonstruisane zgrade Muftijstva bihaćkog, te su u završnoj fazi pripreme za manifestaciju „Dani Muftijstva bihaćkog“

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić sa svojim saradnicima je upriličio prijem za muftiju zeničkog hafiza dr. Mevludin-ef. Dizdarević i njegove saradnike. Kroz veoma ugodan i prijateljski razgovor razmijenjena su iskustva u različitim sferama djelovanja oba muftijstva sa posebnim fokusom na infrastrukturne projekte koji će u dobroj mjeri pružiti bolje prilike za intenziviranje aktivnosti koje imaju misijski karater u Islamskoj zajednici. Razgovarali su i o modalitetima saradnje između ova dva muftijstva, kao i o zajedničkom nastupu prema trećim instancama i zajedničkim projektima.

„Zenica je bila dom muhadžira u protekloj agresiji na našu domovinu. Zeničani su primili veliki broj muhadžira iz naših okupiranih gradova među kojima je bilo i Krajišnika, te sam cijenjenom muftiji prenio zahvalnost u ime našeg naroda svima koji su bili od pomoći, a bili su gotovo svi. Izražavam zahvalnost svom kolegi muftiji hafizu dr. Mevludin-ef. Dizdareviću i njegovim saradncima što su nas posjetili, što su s nama podijelili svoja iskustva i dileme, što smo zajednički razgovarali o brojnim projektima koji se realizuju na području oba muftijstva. U ovih nekoliko dana koji slijede su u toku završne pripreme za otvorenje rekonstruisane zgrade Muftijstva bihaćkog, te su u završnoj fazi pripreme za manifestaciju „Dani Muftijstva bihaćkog“ kojim obilježavamo trideset godina djelovanja i rada našeg muftijstva. Mnogo je zajedničkih tema koje smo otvorili, a tiču se misijskog djelovanja naših ustanova, prije svega obrazovnih, pa onda svakako i projekata koji će doprinijeti kvalitetnijem i organizovanijem radu Islamske zajednice.“ – istakao je muftija Kudić.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević je zahvalio muftiji i njegovim saradnicima na prijemu i srdačnoj dobrodošlici, te istakao da Muftijstvo zeničko dijeli brojne izazove i sudbine sa Muftijstvom bihaćkim, te da je prioritet djelovanja u narednom periodu svakako intenzivnija saradnja, razgovori i zajedničko djelovanje.

„Kada god dolazim u Krajinu osjećam neko posebno poštovanje prema svima onima koji su odbranili ovaj dio naše domovine i čiji su sinovi branili cijelu Bosnu i Hercegovinu, a svi znamo da je krajiških gazija bilo na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Sa mojim dragim prijateljem i kolegom muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem često razgovaram, a ovo je bila prilika da sistematičnije posložimo mnoge stvari o kojima inače govorimo. Mi u Muftijstvu zeničkom smo sretni da smo u proteklih nekoliko godina uspjeli kupiti zgradu za Islamski pedagoški fakultet u Zenici i pri tome otvoriti vrtić kojim se možda ponaviše ponosimo. Otvorili smo Islamski centar u Matuzićima i on je danas jedna oaza mira, spokoja, iluma i okupljanja vjernika i dobrih ljudi. Priveli smo kraju i generacijski projekat, a to je Islamski centar u Zenici, koji je završen i sa dopunom nekoliko detalja, očekujemo njegovo skoro otvorenje i stavljanje u funkciju. Sve to činimo ne da bi imali zgrade, već da bi imali dodatnu motivaciju da radimo bolje, kvalitetnije i odlučnije sa našim narodom i da naš narod nađe svoj duhovni, kulturni i intelektualni spokoj u našim centrima i džamijama. Drago mi je da ono što sam vidio u Cazinu i Bihaću u dobroj mjeri može biti odrednica i ostatku Islamske zajednice na koji način iskoristiti infrastrukturne potencijale i stavljanje u punu funkciju onoga što smo uspjeli sagraditi.“ – poručio je muftija Dizdarević.

Muftija Dizdarević je bio gost tribine u medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, a u petak, 3.11.2023. je održao hutbu i predvodio džuma-namaz u Gradskoj džamiji u Bihaću.

Učešće u razgovoru su uzeli i ovom prijemu prisustvovali i rukovodioci službi oba muftijstva i saradnici muftija Edin-ef. Kavazović, Hasan-ef. Pašalić, mr. Haris-ef. Veladžić, Sabaudin-ef. Begić i Nazif-ef. Horozović.

More in Muftijstvo bihaćko