Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Održana tematska sjedica savjeta Muftijstva bihaćkog na temu pravilnika o članarini u Islamskoj zajednici

Danas smo sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa otvorili ovo pitanje i kroz ovu tematsku sjednicu došli do određenih zaključaka, a jedan od ključnih jeste da za potpunu implementaciju ovog pravilnika treba neko vrijeme i da je potrebno razgovarati i predstaviti sve prednosti implementacije ovog pravilnika u svim našim džematima i medžlisima.

U prostorijama medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, održana je tematska sjednica savjeta za vjerska i administrativno-pravnavna pitanja Muftijstva bihaćkog, kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Tema ove sjednice je bila primjena Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici. Prisutni su bili glavni imami i predsjednici medžlisa svih medžlisa Muftijstva bihaćkog.

Rukovodioci službi za vjerska pitanja i za administrativno-pravna i finansijska pitanja mr. Haris-ef. Veladžić i Sabhaudin-ef. Begić su predstavili Pravilnik o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici i predstavili tematske tačke koje će se tretirati tokom izlaganja članova ovog savjeta i tokom diskusije, te su na kraju donijete određene smjernice u vezi implementacije ovog pravilnika.

„Primjena Pravilnika o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici je jedan od najzahtjevnijih i najizazovnijih projekata Islamske zajednice. Šaroliko je stanje na terenu i gotovo svaki medžlis, da ne kažem svaju džemat, ima neku svoju specifičnost i drugačiji način ubiranja i raspolaganja članarinom unutar Islamske zajednice. Danas smo sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa otvorili ovo pitanje i kroz ovu tematsku sjednicu došli do određenih zaključaka, a jedan od ključnih jeste da za potpunu implementaciju ovog pravilnika treba neko vrijeme i da je potrebno razgovarati i predstaviti sve prednosti implementacije ovog pravilnika u svim našim džematima i medžlisima. Siguran sam da su rukovodioci unutar medžlisa, naši imami i naše džematlije svjesni važnosti jedinstvene članarine i jedinstvenog tretiranja članstva u cijeloj Islamskoj zajednici.“ – istakao je muftija Kudić.

Predsjednici medžlisa i glavni imami su predstavili statističke podatke o dosadašnjem načinu prikupljanja i raspolaganja članarinom, kao što su govorili o očekivanim izazovima u kontekstu primjene pravilnika koji je predmet diskusije. Iskazano je poštovanje Rijasetu Islamske zajednice i Saboru Islamske zajednice koji su inicirali i usvojili ovakav pravilnik i zahvalili se muftiji Kudiću na inicijativi za ovaj sastanak, te su dogovorili određene korake koje će poduzeti u narednom periodu od sastanaka i razgovora u vezi najboljeg modaliteta primjene pravilnika.

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić je predstavio iskustva Medžlisa IZ Bihać u implementaciji pravilnika kao oglednog primjera za cijelo muftijstvo. Bihaćki glavni imam je predstavio kompletnu hronologiju uvođenja jedinstvene članarine i istakao da je uređen sistem članarine jedna naizgled zahtjevna praksa, ali koja je pomogla ovom medžlisu da budu pošteđeni mnogih iskušenja s kojima su se susretali drugi medžlisi. Centralizacija članarine, kako ističe efendija Ćehić, je pomogla ovom medžlisu da se preusmjeri na druga polja djelovanja.

Učesnici sastanka su također iznijeli nekoliko ključnih dilema o dinamici primjene ovog pravilnika kao što su diskutovali o iskustvima kroz koja su prošli pojedini medžlisi. Na kraju je zaključeno da će zaključci biti proslijeđeni učesnicima sjednice, a da će se intenzivirati sastanci u narednom periodu radi što efikasnijeg i kvalitetnijeg pristupa u implementaciji ovog pravilnika, te što kvalitetnijoj koordinaciji i komunikaciji između rukovodstava medžlisa.

Saradnik za medije Muftisjtva bihaćkog Nazif-ef. Horozović je predstavio program obilježavanja 30 godina od osnivanja Muftijstva bihaćkog, te predstavio glavnim imamima i predsjednicima medžlisa njihovu ulogu u ovom programu. Najavljen je dolazak reisu-l-uleme i sastanak sa imamima, vjeroučiteljima, rukovodiocima ustanova i institucija i otvaranje zgrade Muftijstva bihaćkog.

More in Muftijstvo bihaćko