Povežite se s nama

Ilmijja

Predsjednik OO udruženja Ilmijje Bihać posjetio memorijalni centar Čarakovo kod Prijedora

Prijedor, 18.1.2020 – Predsjednik Okružnog odbora Ilmije Muftijstva bihaćkog Omer-ef. Redžić posjetio je Memorijalni centar Čarakovo u Prijedoru, gdje ga je dočekao džematski imam Huso-ef. Jašarević.

Domaćin je upoznao predsjednika sa sadržajima Memorijalnog centra. Prisutan je bio i Šukrija Musić ispred odbora Memorijalnog centra. Cilj posjete bio je evociranje uspomena na kolegu Sulejmana ef. Dizdarevića koji je ubijen na dužnosti imama, hatiba i muallima u ovom džematu u Prijedoru.

Efendiju Dizdarevića su 23. jula 1992. godine, zajedno sa još 12 Bošnjaka, ubili ratni zločinci. Tu su efendija Dizdarević i njegove džematlije odmah strijeljani, a zločinci su potom zapalili džamiju. Neki su preživjeli strijeljanje, ali su stradali nakon što su dijelovi džamije pali na njih. Rahmetli efendija Dizdarević je ukopan u šehidsko mezarje u Čarakovu uz sami kompleks Memorijalnog centra.
“Danas smo razgovarali o prijedlogu predsjednika Okružnog odbora Ilmijje Bihać o prijedlogu da se rahmetli kolegi napravi hajr česma u obliku “mihraba” kao simbola imamske misije na ulazu u Memorijalni centar uz podršku Ilmijje, što je odbor za izgradnju Memorijalnog centra i prihvatio, i zahvalio se na toj gesti.” – istakao je imam u džematu Čarakovo Huso-ef. Jašarević.

Kultura sjećanja jednog naroda važna je i zbog kulture i zbog sjećanja, zaključeno je na kraju ove posjete.

More in Ilmijja