Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Prijem muftije Kudića za hatibe koji su održali hutbe o značaju bejtu-l-mala za vjerski život u BiH

Izražavam zadovoljstvo što će glavni imami i direktor banjalučke medrese koji djeluju na području Banjalučkog muftiluka, te rukovodioci odjela Rijaseta, održati prigodne džumanske vazove i naše džematlije oplemeniti svojim razmišljanjima i porukama.

Bejtu-l-mal je zajednički fond Islamske zajednice koji egzistira na osnovu prikupljenih sredstava zekata i sadekatu-l-fitra. Fond Bejtu-l-mal za povratnike i za vjerski život u povratničkim sredinama ima veliki značaj. O toj temi su govorili na džuma-namazu u petak, 19.1.2023. godine glavni imami iz povratničkih medžlisa, direktor Banjalučke medrese i rukovodioci Rijasetovog ureda za zekat i odjela za hatabet, vaz i iršad u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu.

Za hatibe koji su kazivali hutbe i predvodili džuma-namaz prijem je upriličio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Razgovarali su o prilikama u kojima žive vjernici u povratničkim sredinama i iskustvima sa kojima se susreću.

„Drago mi je da imamo priliku ugostiti nama posebno drage ljude, koji predstavljaju našu zajednicu i rade vrlo odgovorne poslove u Islamskoj zajednici. Izražavam zadovoljstvo što će glavni imami i direktor banjalučke medrese koji djeluju na području Banjalučkog muftiluka, te rukovodioci odjela Rijaseta, održati prigodne džumanske vazove i naše džematlije oplemeniti svojim razmišljanjima i porukama. A sa druge strane, smatram izuzetno važnim da upravo oni koji su svjedoci blagodati koje imamo od bejtu-l-mala progovore na tu temu i našim džematlijama ukažu na važnost ovog fonda za povratnike i vjerski život u manjem bh entitetu. Dragocjena su ova iskustva koja se razmijene i zahvalan sam voditeljima Ureda za zekat i Odjela za hatabet, vaz i iršad što su zajedno sa muftijstvima bihaćkim i banjalučkim realizirali ovu aktivnost.“ – rekao je muftija Kudić.

Prisutni na prijemu u Bihaću su bili rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad mr. Meho-ef. Šljivo, direktor medrese „Ibrahim-ef. Maglajlić“ iz Banjaluke Mirnes-ef. Spahić i glavni imami Medžlisa IZ Bosanska Gradiška Zejnil-ef. Latifović.

Rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut se zahvalio muftiji Kudiću i glavnim imamima sa području Muftijstva banjalučkog i muftiji banjalučkom Ismail-ef. Smajloviću, te istakao značaj ove aktivnosti za afirmaciju bejtu-l-mala.

„Postotak muslimana u Bosni i Hercegovini koji daju zekat ne odstupa od globalnog postotka muslimana u svijetu koji savjesno izvršavaju  svoju obavezu prema zekatu, a taj postotak je između 15 i 20% od ukupnog broja muslimana u našoj zemlji. Ovaj postotak nije slab s obzirom na okolnosti u kojima su živjeli bosanski muslimani i veoma slaba informiranost o ovom farzu. Svake godine se iznos zekata i sadekatu-l-fitra povećava, a to razumijevamo i kao dodatno povjerenje naših ljudi prema Islamskoj zajednici i s toga je i naša obaveza da kroz razna radna tijela, ali i džematlijama direktno kažemo gdje odlaze sredstva iz ovog fonda i koliko su ona značajna za naše sveukupno funkcionisanje kao zajednice i naroda. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli da realizujemo ovu veoma važnu aktivnost.“ – poručio je Vehid-ef. Arnaut

Voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad Meho-ef. Šljivo je istakao da je od velikog značaja da hatibi govore ono što smatraju važnim poštujući odgovornost u slobodi koja im je povjerena, da promiču univerzalne vrijednosti islama i da poštuju smjernice svoje Islamske zajednice u radu i djelovanju. Istakao je da Rijaset Islamske zajednice razumije da svaki medžlis ima svoju specifičnost i pruža hatibima neophodnu podršku u njihovom radu.

Direktor Banjalučke medrese Muris-ef. Spahić je iskazao zahvalnost Rijasetu Islamske zajednice i svim vjernicima koji izdvajaju zekat u bejtu-l-mal,  s obzirom da se rad medrese u Banjaluci u cjelosti finansira iz fonda Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i da učenici medrese imaju sve što imaju njihove kolege u drugim medresama besplatno zahvaljujući upravo ovom fondu.

„Banjaluka sa medresom i bez medrese nije ista Banjaluka, a da bi medresa opstala mora postojati i Bejtu-l-mal. Medresa bez bejtu-l-mala ne može opstati.“ – rekao je direktor Spahić.

Glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Gradiška Zejnil-ef. Latifović je prisutnima prenio stanje vjerskog života u Bosanskoj Gradišci, koja broji devet džemata i isto toliko imama i da je fond Bejtu-l-mal od krucijalne važnosti za opstanak i funkcionisanje tih džemata. Iskazao je nadu da će vjernici prepoznavati značaj ovoj fonda i odgovoriti zahtjevima vremena u kojem živimo.

Iako nisu bili na prijemu iz opravdanih razloga, glavni imami medžlisa Islamske zajednice Prnjavora i Kotor Varoša Fikret-ef. Čelenka i Samir-ef. Delić su održali hutbe i predvodili džuma-namaz zu gradskim džamijama u Sanskom Mostu i Cazinu, te džematlijama predstavile značaj fonda bejtu-l-mal za njihove medžlise.

Prijemu su prisustvovali rukovodioci službi pri Muftijstvu bihaćkom mr. Haris-ef. Veladžić i Sabahudin-ef. Begić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić i saradnik za medije Nazif-ef. Horozović.

More in Muftijstvo bihaćko