Povežite se s nama

Ilmijja

Prisjećanje na ubijene imame Medžlisa IZ Prijedor učenjem Jasina i iftar za imame

U ponedjeljak, 18.5.2020. u organizaciji Ilmijje Osnovnog odbora Prijedor, u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru, imami Medžlisa IZ Prijedor su proučili suru Jasin pred dušu ubijenih kolega imama; rahmetli Sulejman ef. Dizdarevića, rahmetli Rasim ef. Ćeman i rahmetli Hasan ef. Bešliji koji su u agresiji na našu domovinu ubijeni od strane tadašnje srpske vojske.


Također, imami su se prisjetili i rahmetli Hasan ef. Škapura kojem je 25. maja se navršava 45. godišnjica od preseljenja na ahiret.

Nakon toga upriličen je iftar u organizaciji Ilmijje za imame medžlisa Prijedor. Ovom učenju i iftaru su također prisutvovali i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Husein-ef. Velić kao i predsjednik izvršnog odbora gospodin Ajdin Varmaz.

Ubijeni Imami Prijedora:

1. Rasim ef. Ćeman, koji je honorarno radio kao imam u Zecovi kod Prijedora, bio je zatočen u zloglasnim logorima Keraterm i Omarska. Ubijen je rafalima iz vatrenog oružja.

2. Sulejmana ef. Dizdarevića i 19 njegovih džematlija u julu 1992. godine srpski zločinci su silom doveli u harem džamije u Čarakovu kod Prijedora, postrojili ih uz zid i strijeljali.

3. Bešlija Hasan, imam u Ljubiji kod Prijedora, poznati učač Kur’ana, otac dvoje malodobne djece. Naoružani Srbi su ga privodili u kasarnu JNA u Prijedoru u više navrata, počevši od 5. juna 1992., da bi 25. juna bio trajno i nepovratno odveden u konclogor “Omarska” kod Prijedora gdje je brzo likvidiran sa mnogim drugim Bošnjacima.

“Ovom prilikom sjetili smo se ubijenih kolega imama učenjem Jasina u Čaršijskoj džamiji , ali i našeg Hasana ef. Škapura kojem se 25. maja navršava 45 godina od preseljenja na ahiret. Naša je obaveza da ih se stalno sjećamo, a pogotovo uz ove mubarek dane i noći.” – izjavio je Omer-ef. Redžić, predsjednik osnovnog odbora udruženja Ilmijje Prijedor.

More in Ilmijja