Povežite se s nama

Vjeronauka

U Cazinu održan seminar za nastavnike Islamske vjeronauke Bihaćkog muftiluka

Takav pristup vjeroučitelja nam daje veliku nadu i kao što smo imali priliku vidjeti iz današnjih izlaganja, ni rezultat neće izostati.

U medresi „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, održan je seminar za vjeroučitelje Bihaćkog muftiluka. Ovaj put je tema seminara bila: Kontrola kvaliteta rezultata nastave Islamske vjeronauke. Seminaru su prisustvovali nastavnici osnovnih i srednjih škola sa područja ovog muftiluka, a izlagači na seminaru su bili dr. Nezir Halilović, voditelj odjela za vjeronauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te profesori vjeronauke mr. Senaid Haskić i prof. Asmira Ramić. Na seminaru su prisustvovali direktor medrese prof. Zuhdija Handanović i predstavnica Pedagoškog zavoda USK mr. Elvira Ogrešević.Ovog događaju je prisustvovao i prisutnima se obratio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je istakao vrijednosti obrazovanja, a posebno istakao veliki doprinos vjeroučitelja u procesu obrazovanja i doprinos vjeroučitelja vjerskoj naobrazbi generacija koje prolaze kroz osnovne i srednje škole.

„Na osnovu evaluacija kroz koje prolaze, možemo konstatovani da smo zadovoljni radom naših vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama. Oni su izuzetno posvećeni svome radu, jer su svjesni jedne jako važne činjenice da su oni najvažniji faktor kvaliteta nastave i da izazove koji stoje pred njima veoma uspješno savladavaju radeći na permanentnom usavršavanju i edukacijama i brigom o vlastitim kompetencijama. Takav pristup vjeroučitelja nam daje veliku nadu i kao što smo imali priliku vidjeti iz današnjih izlaganja, ni rezultat neće izostati.“ – poručio je muftija Kudić.

Voditelj Odjela za vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH dr. Nezir Halilović je istakao da je ovo redovni seminar koji se organizira na početku kalendarske godine, a predmet seminara su teme koje su motivacionog, ali i edukativnog karaktera za vjeroučitelje.

„Ovo je prijeko potrebna tema, jer je vlastita kontrola nužna za svakog vjeroučitelja, gdje se na kraju radnog dana nastavnik zapita: Šta je to on realno postigao kroz nastavu Islamske vjeronauke? Moram iskazati veliko zadovoljstvo sadašnjim statusom vjeronauke i odnosom kojeg pokazuju nastavnici, odgovorni u školama i učenici. Imamo vjeroučitelje koji su visokokompetentni i stručno i u svakom drugom smislu, a i udžbenici i nastavni planovi i programi zauzimaju veoma visoke ocjene stručne javnosti. Također, pratimo i aktivno učestvujemo kao vjeroučitelji u izradi kurikularne reforme koja se sprovodi u Bosni i Hercegovini. Na ovim seminarima smo uključivali i same vjeručitelje koji su bili izlagači na naznačene teme, jer nam je važno da se lista predavača u kontinuitetu širi i da kvalitetni ljudi dobiju mogućnost za vlastito izražavanje. Zahvalan sam našim institucijama koje prepoznaju značaj ovakvih događaja, koji su od presudnog značaja za stručno usavršavanje nastavnika.“ – istakao je dr. Halilović.

Dr. Halilović je izlagao na temu: „Kontrola efekata nastave Islamske vjeronauke“, profesor u Medicinskoj školi u Bihaću mr. Senaid Haskić je govorio o primjerima nastavne pozitivne prakse efekata nastave Islamske vjeronauke, dok je profesorica u II Srednjoj školi Cazin Asmira Ramić govorila o motivaciji učenika za uspjeh.

Moderator na seminaru je bio Mensur-ef. Ćehić, koordinator za vjeronauku pri Muftijstvu bihaćkom.

More in Vjeronauka