Povežite se s nama

Muftijstvo bihaćko

Muftija Kudić razgovarao sa potpredsjednikom entiteta RS Ćamilom Durakovićem

Važno nam je naglasiti da naši povratnici veliku podršku pronalaze kod naših imama i u našim džematima, a podrška koju im moramo pružiti sa raznih nivoa treba biti sistemska, trajna i efikasna.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić bio je domaćin prijema za potpredsjednika bosanskoghercegovačkog entiteta RS g. Ćamila Durakovića. Razgovarali su o stanju povratnika, o modalitetima sistemskih rješenja povratnicima, te o vjerskom životu u povratničkim sredinama.

“Zahvalan sam cijenjom potpredsjedniku g. Durakoviću na ovoj posjeti. Zajednički smo konstatovali da je država Bosna i Hercegovina i u Banjaluci, Trebinju, Zvorniku, Prijedoru i Srebrenici kao što je to i u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Mostaru i Tuzli. Ni jednog pedlja naše domovine se ne odričemo, niti bi smjeli zanemariti i jedan njen dio. Islamska zajednica od formiranja muftijstava je entitetske i kantonalne granice stavila u drugi plan i danas su imami i džemati na cijelom području Bosne i Hercegovine aktivni i posebno važni za razne procese i događaje. Važno nam je naglasiti da naši povratnici veliku podršku pronalaze kod naših imama i u našim džematima, a podrška koju im moramo pružiti sa raznih nivoa treba biti sistemska, trajna i efikasna.” – poručio je muftija Kudić.

U sklopu svoje posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, porpredsjednik bosanskoghercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković je istakao da je prva adresa bilo upravo Muftijstvo bihaćko i cijenjeni muftija hafiz Mehmed-ef. Kudić. Istakao je da je njegova saradnja kao osobe na poziciji posebno izražena kada su u pitanju imami, jer su oni stub održivog povratka.

“Drago mi što sam danas u Bihaću i što sam imao priliku da se susretnem sa cijenjenim muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem. Važna nam je priča da svi dijelovi naše domovine budu ravnomjerno tretirani i da se svi osjećamo na svome na području cijele države Bosne i Hercegovine. Kroz svoj posao intenzivno obilazim naša mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini i najtačnije informacije o stvarnom stanju povratnika dobivam upravo od imama, koji su 24 sata sa našim narodom. Siguran sam da će Islamska zajednica iznaći način da posebno nagradi one imame koji djeluju i rade u povratničkim sredinama. Zalažem se da se institucionalno osigura podrška povratnicima sa svih nivoa vlasti u našoj domovini i da povratnici ne moraju mijenjati svoja prebivališta da bi ostvarili neku podršku ili se suočiti sa nizom birokratskih barijera nakon kojih će možda i odustati od potraživanja svojih prava. Bilo mi je važno da svoje viđenje aktuelne situacije podijelim sa cijenjenim muftijom i njegovim saradnicima i drago mi što su naša razmišljanja usmjerena ka istom cilju.” – izjavio je Duraković.

Ovom sastanku su prisustvovali savjetnik potporedsjednika Durakovića mr. Sudbin Musić, te saradnici muftije Kudića mr. Haris-ef. Veladžić, Sabahudin-ef. Begić i Nazif-ef. Horozović.

More in Muftijstvo bihaćko