Povežite se s nama

Odjel za brak i porodicu

NAJAVA: Brojni programi povodom Dana hidžaba u Muftijstvu bihaćkom

Međunarodni dan hidžaba je odlična prilika da predstavimo sve prednosti hidžaba i da eventualne predrasude ili nerazumijevanje koje neke žene imaju prema hidžabu pokušamo smanjiti.

Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog već dugi niz godina bogatim programima obilježava 1. februar, međunarodni dan hidžaba. I ove godine, prema riječima koordinatorice mr. Šuhre Terzić, pripremljen je raznovstan i kvalitetan program ovim povodom.
„Hidžab je prije svega pravo muslimanke da se odijeva u skladu sa njenim izborom. Svakim danom uviđamo da sve veći broj muslimanki razumije važnost hidžaba i zato imamo značajan napredak kada je u pitanju broj žena sa hidžabom. Međunarodni dan hidžaba je odlična prilika da predstavimo sve prednosti hidžaba i da eventualne predrasude ili nerazumijevanje koje neke žene imaju prema hidžabu pokušamo smanjiti. Odjel za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog zajedno sa odjelima koji djeluju pri našim medžlisima svake godine organizira veoma kvalitetan program. I ove godine planiramo brojne aktivnosti ovim povodom. Zahvalna sam našim koordinatoricama medžlisa i svim članicama Odjela za brak i porodicu koje svojim aktivnostima doprinose boljem i kvalitetnijem statusu hidžaba u društvu.“ – poručila je mr. Terzić, koja je pozvala žene da u što većem broju prisustvuju ovim programima i uzmu svoje aktivno učešće.

U nastavku vam donosimo raspored aktivnosti po medžlisima Muftijstva bihaćkog:

Bihać: 1. februara će biti upriličena podjela hidžaba djevojčicama u školama koje nose hidžab

Velika Kladuša: Bit će podijeljeni pokloni ženama koje su u proteklog godini stavile hidžab, a njih je preko 50. Također će u subotu, 3.2.2024. godine u džematu Ponikve, biti održano predavanje koje će održati mr. Šuhra Terzić

Bosanska Kostajnica: Druženje za žene i djevojke će se održati u četvrtak, 1. februara 2024. u 16:00 sati u prostorijama Medžlisa u Bosanskoj Kostajnici.

Cazin: U džematu Brezova Kosa je u utorak, 30.1.2024. godine održano druženje žena i program, a prisutnima se obratila koordinatora Odjela za brak i porodicu mr. Šuhra Terzić. U ovom gradu će 1. februara biti održan i niz događaja na glavnom Cazinskom trgu poput slikanja u hidžabu žena koje ne nose hidžab, podjela promotivnih materijala, mahrama i drugih poklona, a pojedini frizerski saloni će pružati frizerske usluge ženama sa popustom od 50% povodom Dana hidžaba.

Bosanska Krupa: 1. februara će članice Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bosanska Krupa implementirati program ‘Moj hidžab moja kruna’ kojeg su same osmislile, a kojim će objasniti značaj hidžaba, način na koji se nosi, te onim ženama koje budu željele i praktično pokazati kako se stavlja hidžab na različite načine. Ova aktivnosti će biti održana na trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi od 13 sati do 14:30. Istog dana, u večernjim satima, bit će održano predavanje i kulturno vjerski program.

Sanski Most: U jutarnjim satima će koordinatorica Odjela za brak i porodicu Sanski Most prof. Najka Hasanbegović gostovati na RTV Sanski Most i predstaviti hidžab kao propis i kao privilegiju, a u večernjim satima će biti održano predavanje i druženje za žene.

Prijedor: U amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru će 1. februara biti održano druženje za žene i predavanje, a gost predavač će biti mr. Šuhra Terzić.

Kozarac: 3. februara će u prostorijama Medžlisa IZ Kozarac u 12:30 će biti održano druženje i predavanje za žene. Gost predavač će biti prof. Mulaima Omić.

Bosanski Novi: U petak, 2. februara će članice Odjela za brak i porodicu Bosanski Novi realizirati podjelu mahrama, a bit će upriličeno predavanje koje će održati mr. Nermina Ljubijankić iz Cazina.

Bužim: Podjela i razmjena majrama i poklona za žene ispred Centra za kulturu u Bužimu će biti upriličena u četvrtak, 1. februara

Bosanski Petrovac: Prigodne aktivnosti povodom obilježavanja Dana hidžaba će biti održan 9. februara.

More in Odjel za brak i porodicu